Stol in Vajnež 11.2.2020

Po včerajšnjem Špiku pa danes en »lažji sprehod«. No, navsezadnje niti ne bistveno krajša tura. In del od Stola naprej proti Vajnežu pa vse do sestopa celo bolj »osamljena« saj nisva srečala nikogar. Na Stolu pa seveda kar pestro.
Po gozdu na par mestih pot povsem ledena. Za gor to sicer ni tak problem, ob zgodnjem sestopu pa bi si tu ponovno nadel dereze. In nekaj jih je tudi že sestopalo. No ja, zgodnja pač nisva bila glede na štart ob 8.
Ob klopci je sonce že konkretno grelo, tudi naprej gor je bilo toplo. Neprekinjen sneg se začne šele nad 1900m. Zadnji del do vrha pa najdem »grapico«. No, pač najstrmejši možen del poti. Na enem kratkem delu celo dovolj strm in leden, da »se je dalo« pikati z oklom cepina.
Vmes se z vrha skotali še ena čelada, ki pa jo je planinec niže uspel zadržat. Upam, da je vmes, ali bo v kratkem, našla lastnika. Saj do takrat, ko je čelada prišla do vrha, lastnika ni bilo več.
Čisto na vrhu ni bilo več tako toplo, saj je že pihalo. Razgled proti Avstriji še odličen, proti J in Z so se že nabirali oblaki, ki so tekom dneva vedno bolj rasli.
Proti Vajnežu je na grebenu bolj ko ne cel čas kopno. No, sama pot je vendarle vsaj malo zasnežena, tako da ni bilo neke škode za dereze, če so bile cel čas gor. In so tudi koristne na par mestih, sploh na prečenju pred Potoškim Stolom, kjer je tudi najbolj strmo pobočje in bolj zasneženo. Do vrha Vajneža se je z vsakim korakom zahodnik bolj krepil.
Prvotni plan je bil podaljšat še do Kamnitnika. A glede na to, da se je vreme počasi slabšalo - pod grebenom res da ni tako pihalo kot na vrhu – se je pa tu pa tam že prikradla čez kakšna meglica, sva sestopila proti Urbasu.

razgled pri klopci

tu nekje se začne sneg

precej planincev proti vrhu

"grapica" :)




naprej proti Vajnežu

najprej je zgledalo kot reševanje...pa je bila baje na srečo le vaja

najbolj izpostavljen del

pogled nazaj

Sem se imel čas igrat :) Torej zgornjih 15cm je novejši sneg, bolj ko ne nepredelan. Spodaj je star in močno predelan, že kar leden.

vidljivost se slabša

na nekaterih delih poledenelo...popoldne sicer zmehčano


pastir, stražar, holcar,...škrat? ;) 

še zadnji pogled gor


Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)