Koželjeva pot 9.5.2020


Tokrat se nisva odpravila nekam visoko. Jaz sem bil tako ali tako že včeraj, Valentina je pa rekla, da ji paše bolj lahek sprehod. Lahek, ne kratek :) Koželjeva pot je slikovita pot, ki poteka tik ob Kamniški Bistrici. Od kamnoloma za Stahovico do izvira (po desnem kraku), ali po levem do Jurja oz še malenkost naprej do Plečnikovega dvorca. Šele zdaj sem ugotovil, da se mu uradno tako reče. Že dolgo nazaj, še kot otrok se spomnim, da se je temu vedno reklo "Titov vikend" - čeravno je bil Tito že par let pokojni. 
Kot sem rekel, pot je slikovita, lahka, ne predolga, primerna tudi za otroke. No, na tiste zelo narodne je vseeno potrebno malo popazit. Pa tudi taki, z nepremostljivim strahom pred višino bi znali imeti zadržke. Par mest je rahlo izpostavljenih, z direktnim prepadom 10-20m tik ob poti. Ampak samo v čisto spodnjem delu. Naprej od razcepa za dolino Korošice izpostavljenih mest ni več. Vseeno se splača prehodit celo. Če je komu predolga, je možno v eno stran tudi z lokalnim avtobusom. Trenutno verjetno še ne. Pa blato je za pričakovat na par mestih. Tudi če že dlje ni deževalo, so stranski pritoki aktivni.
Midva sva jo še malo podaljšala do Spominskega parka. Spominski park je nekaj, kar bi si mogel pogledat marsikdo, katerega pogum presega njegove izkušnje in sposobnosti. No, ob izrazitem porastu nesreč v zadnjih letih, ki hitro zmanjkalo mest, če bi vsak dobil spominsko ploščo. Pa čeprav načeloma velja samo »za ponesrečene v Kamniških planinah«.
Gor sva šla po levi strani (desni breg), nazaj po desni. Pri izviru močno obljudeno, turisti, kopalci,…tako da se niti nisva predolgo zadržala. Malica pa v soteski. Tam, kjer pot pride čisto do vode.
Aja, vsega skupaj se je nabralo 19,5 km, višinske razlike pa res ni nekaj dosti. Še največ do Spominskega parka.


polje čemaža

eden od številnih majhnih pritokov


naravni most


začetek soteske od spodaj





slepec

Plečnikov dvorec/Titov vikend









Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)