Panoramska nad Čemšenikom - brezpotna varianta (12.4.2022)

 Čemšeniški potok je desni pritok Kokre, dolino nad njim pa obdajajo Slaparjeva gora (1237m), Javorov vrh (1427m), Potoška gora (1283m) in še nekateri manj znani vrhovi. Par let nazaj so tu speljali lepo razgledno panoramsko pot, ki zaokroži nad dolino. A ta pot ni to, kamor sem se namenil. Šel sem v svojem stilu - brezpotje in čim bolj se držati grebena. No, a enem delu gre tudi omenjena pot čisto po grebenu, spet drugje, med Javorovim in Potoško je markirana pot, a nekaj je vendarle bilo tudi brezpotja. Ne sicer orientacijsko tako zahtevno, če moraš samo slediti grebenu :) 

Skoraj 8 je že ko štartam iz počivališča tik ob potočku. Lahko bi šel malo prej...tako pa sem morač cel čas "šponat" tempo in se skoraj nič ustavljat, da sem bil do šihta nazaj ;) Hja...mogoče sem turo rahlo podcenil mislič, da je kaj krajša. A konec dober - vse dobro. No, ne samo konec, vrhunsko vreme in razgledi skozi celo turo :) 

V prvem delu se pot bolj ali manj strmo po stezi ima malo po cesti dvigne mimo dveh kmetij. Spodnja pravzaprav ni več naseljena in je zgleda bolj vikend, a je bila v kratkem tudi deležna obnove. Potem pa kar nekam naravnost v breg. Tu v nekem trenutku začuda zagledam markacijo, a jo na slabo sledljivi stezici spet izgubim. Pravzaprav se nisem trudil slediti stezici, ampak sem šel "za nosom", da bom čim prej na grebenu in da po možnosti oddelam celega. 

Škrbina (1142m) je prvi vrh v grebenu in ponuja čudovit razgled na Kočne in Grintovec. Še na sveže pobeljeno, tu nižje pa že prava pomlad. Preko Hudih sten (1208m) in Slaparjeve gore nadaljujem čisto po grebenu. Neka stezica je vidna. A nisem čisto prepričan, ali je antropogenega izvora (lovska), ali pa so jo nemara nadelali lokalni 4-nožci. Glede na pogoste kupčke bobkov, jo vsaj uporabljajo zagotovo. 

Proti Javorovemu vrhu se greben razširi, pravzaprav pravokotno seka drugega, višjega, vse skupaj pa se postavi močno pokonci. Tu je bila strmina največja. Naprej je sledil bolj ko ne samo še spust. Tu gre pot malo po severni strani, edino področje, kjer se je še ohranil sobotni sneg. Vsaj tu se nisem počutil butasto, ker sem imel dejansko zimske gojzarje...za vsaj slučaj ;) Sicer je bila cela pot popolnoma kopna, tu pa je bilo tisto malo snega celo pomrznjenega. A resne potrebe po zimskih gojzarjih ali kakršni koli zimski opremi ni bilo.

Potoška gora je edina malo "štrlela" ven iz kroga, a je samo par min stran. Povratek nazaj in poiščem sprva zelo neizrazit, potem pa bolj očiten greben, ki se nadaljuje proti Babi (1129m). Ta del je bil prizadet v nedavnem požaru. Sicer ne zelo. Drevesa so kot kaže večinoma preživela, trava si pa tako ali tako opomore. Malo nižje je bilo huje. Tudi od koče tik pod Babo so bili ognjeni zublji samo par m stran.

Ponovno je potrebno iz strmega pobočja poiskat neizrazit grebenček, ki pa postane potem zelo lep. Pa tudi vidna stezica gre po njem. A očitno je na nekem delu tista bolj vidna stezica zavila dol, proti Domu Čemšenik. A kaj hitro ugotovim, da ni to ravno moja želena smer in se malo nižje vrnem na grebenček, ki se nekaj časa še nadaljuje, potem pa sledi še strm spust proti izhodišču. Pri avtu sem vendarle še ene 20min pred "zadnjo uro". Torej bom lahko pred šihtom še kaj pojedel :) 


priden bik, da ne stopi tu čez :) 

tam po grebenu bo šlo

Škrbina



naprej po grebenu

plantaža čemaža





prehojen greben

Javorov vrh, pogled proti Cjanovci

na Sstrani je še sneg

Cjanovca in zadaj Storžič



do tu se je razširil požar





ožgana tablica

čisto blizu koče je gorelo







Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)