BMUMOC 2022

 Prvi vikend oktobra je pri nas na Pokljuki potekalo Balkansko prvenstvo v planinski orientaciji - BMUMOC 2022

V zapisu se ne bom osredotočal na rezultate, pravila in ostalo, pač pa prevsem na same proge. Kar je bila nenazadnje tudi moja zadolžitev. Trasiranje prog. Vseh prog, za vse 4 kategorije, za obe tekmi. Zaradi poenostavitve so se proge za različne kategorije močno prekrivale. Najdaljša in najtežja je bila članska, ostale pa so bile skrajšane verzije te osnove. Tekmovanje poteka v 4 kategorijah, poleg članske še v otroški, mladinski in veteranski. Nekaj utrinkov s trasiranja prog sem že objavil, seveda pa so bile same proge takrat še skrbno varovana skrivnost :)

Pokljuka je že sama po sebi orientacijsko kar izziv. V največji možni meri (no, v nekih razumnih okvirih) pa sem zadeve poskušal še dodatno začiniti. Vsaj za člane, za ostale kategorije so bile proge lažje. Glede na komentarje o "težki progi" je to zgleda tudi kar uspelo. Pri tem je bilo potrebno upoštevati še zahteve TNP o "čim večjem izogibanju brezpotjem". Na predelu S od ceste in V od vojašnice, kjer je bil lep del prog, brezpotij niti ni, saj je vse po dolgem in počez razrito z gozdarskimi vlakami. Toliko o "ohranjanju prvobitnosti TNP". 

Bolj zanimiva stvar je bila postavljanje prog v petek. V dežju. 8 ur dežja, brez da bi vmes za sekundo prenehalo. Torej ne samo 8 ur hoje po dežju, pač pa stalno palerina dol in gor, ruzak dol in gor (ker so v ruzaku prizme za kontrolne točke), pa obešanje točk. Navado imam, da jih vedno še slikam. Za vsak slučaj, v primeru kakšnih kasnejših pritožb. Tokrat sem to idejo že po parih točkah opustil. A na koncu je vseh 28 stalo na svojem mestu. 

Na petkovo nočno tekmo so se tekmovalci podali v blato...a vsaj na začetku suho nebo. No, samo na začetku... Ima pa noč svojo moč. Dokaj kratka in orentacijsko/tehnično lahka proga je tekmovalcem povzročala več težav, kot znatno daljša in bistveno težja sobotna dnevna. Priznam, da me je malo presenetilo, 4 ekipe (od skupaj 31) so bile diskvalificirane zaradi preseženega dovoljenega časa (100% presežen "idealni čas"). Po drugi strani pa so bile najhitrejše prišle v cilj tudi 30-40% pod idealnim časom (definiran kot čas postavljalca oz čas opravljene proge v pohodniškem tempu). Skratka, tu so se kazale zelo velike razlike med ekipami. 

V soboto so bile razlike manjše, v povprečju so ekipe bolje opravile s progo, diskvalifikacij ni bilo. Nekaj je bilo pritožb zaradi dolžine proge. Ki pri članih ne sme biti več kot 15km - a pozor, po zračni liniji od točke do točke. Kar seveda realno nanese precej več. Priznam pa, da je bila dolžina na zgornji meji dovoljene. 

In ko je v nedeljo sledila razglasitev rezultatov, zaključni govori in za tekmovalce pot domov, je čakalo še zadnje dejanje - pospravljanje prog...

Avtor zadnjih 3 fotografij je Tim Peternel

prva (oz zadnja, odvisno od kategorije) kontrolna točka na nočni tekmi

močvirje




ta je povzročala največ preglavic...


potočki so tekli kar po poteh


na štartu nočne tekme























Prvič na progi. Do končne verzije se je malo spremenila  

sobotna članska, za 2 kontrolni točki se je ekipa razdelila in je vsak član dobil svojo karto

nočna članska

živa točka - vozli

vnašanje rezultatov v "oficirskem klubu"

udeleženci iz 6 držav


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)