Vernar (30.10.2022)

Dnevi so kot nalašč za "pozno poletne" ture. Res da so dnevi kar znatno krajši, a za nekaj ne pretirano dolgega čisto ok. In Vernar (2225), z možnostjo lepe ture tudi za "lažjo skupino" je bil kot nalašč. Nenavadno...nisem se še naveličal Pokluke letos... Res velja za ZZ brezpotje, a tega dela je samo kakih 10min, od "Malega Vernarja" (2182) do vrha. 

Ob 6 standardno zbirno mesto v Šiški. 1 ura več spanja je kar prav prišla 😁 Na Rudnem polju že nekaj avtov, a imam občutek, da bo danes precej bolj polno. Čisto na začetku je bilo morda še za dolge rokave...a že prvi klanec je naredil svoje, prvi sončni žarki nad Konjščico pa so pričarali skoraj pravo poletje. Na Studorskem prevalu (1892), oz tik pod njim, na soncu prva malica za tiste brez zajtrka 😉 Planincev pa kar precej. Kako tudi ne ob takem vremenu. Nebo je bilo res čisto in razgledi proti Fužinskim planinam fantastični. So pa tu gor macesni že izgubili zlato barvo, večinoma tudi že iglice. Tisti nad Konjščico so še zlati. Pri Vodnikovi koči, pa čeprav je zaprta, kot na plaži. Ne ustavljamo se ampak nadaljujemo proti Bohinjskim vratcem (1979), kjer je delitev na težjo in lažjo skupino. 

Valentina ostane tu s taščo. Jelena se po nekajmesečni odstotnosti od hribov tudi odloči za lažjo varianto. Tako gre z mano na vrh samo Urška. Glede na to, da je v zadnjem času resno zastavila s plezanjem tako ali tako ne bi imela izgovora 😉 

Pot navzgor je strm cik-cak po še bolj strmem travnatem pobočju. Je pa še vedno lahka. Vse do predvrha. Tu srečava trojico, ki se že vrača. Nato pa v plezalni del. Najprej spust v sedlo. Potem po par 10m širokem sedlu, do skalnega skoka. Plezanje je potem skotaj do vrha. No, plezanja je ravno 40 višincev 🙂 Baje so vmes neki detajli dvojkic. Ne vem, nisem čisto prepričan. Je pa na par mestih izpostavljenost kar velika. 
Razgled je na vrhu res odličen. Triglav je kot na dlani. A sem se bolj Zagledal v Mišelj vrh...in možne prehode do vrha s te strani 😁 Pri sestopu srečava še enega planinca. Vernar zgleda sploh ni tako malo obiskan. Pa saj to ni neka odročna divjina, pač pa le lučaj stran od ene od "avtocest" našega visokogorja. 

Čaka nas še nekaj km te avtoceste v lepem sončnem vremenu. Srečamo še nekaj poznanih in malo se že mrači ko pridemo do avta. Precej je že prazno. Kakšna gneča je bila danes tu lahko samo ugibam 🙂

nekaj je še zlate...


Veliki Draški vrh in Ablanca



Vernar se prikaže za ovinkom

do Bohinjskih vratc

in pogled na drugo stran - v Krmo


iz "Malega Vernarja"


plezalni del


njegovo veličanstvo Očak

a mene je bolj ta zanimal ;) 

Draška vrhova in Tosc

ppa še do Debele peči, zadaj Karavanke










Komentarji

  1. Super opis.... zadnjič sem obrnila tik pred predvrhom, sem vseeno malo cvikala, ker sem bila sama, pa nobenega drugega pohodnika ni bilo (med tednom 18.10.). Bi lahko plezalni del primerjal s Špikom ali Malim Draškim vrhom? Verjetno zahtevnejše od obeh?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Špik je zavarovana pot, tako da težko primerjat. Od MDV pa je zahtevnejše in predvsem bolj izpostavljeno. Saj plezalni del je kratek, je pa potrebna koncentracija in prepričanost vaše.

      Izbriši
    2. Avtor je odstranil ta komentar.

      Izbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)