Greben Ljubeljščice in Begunjščica (12.11.2022)

 Ta sobota naj bi bila delovna. Inventura. A je tik pred zdajci zaradi bolniške odpadla. Torej se nekaj na hitro zmenimo. Nekaj kot zdaj že parkrat zapored - težja in lažja varianta. Za težjo sem bil tokrat sam. A nič zato, mi se skoraj škoda dneva, da bi hodil samo po lahki markirani poti 😅 "Se dobimo na Zelenici." Po štartu iz Ljubelja.

Namenim se čez greben Ljubeljščice. Neoznačena, a zgleda kar obljudena ZZ pot, saj ji ni težko slediti. ZZ je res samo par detajlov. Je pa en del, od Povne peči (1503) naprej hoja po šodrastem grebenu. Kratkem, niti ne zelo prepadnem, a previdnost še zdaleč ni odveč. Nekaj malega je tudi zajle, na 2 odsekih. Na tistem prvem je skala kar gladka. Zadnji del vzpona na Vrh Ljubeljščice (1705) je pot lahka. Kar lep grebenček, ki za svojo nadmorsko višino ponuja tudi čisto solidne razglede. Nadaljevanje proti Možem, Palcu in Zelenjaku...pa pride enkrat drugič na vrsto 🙂

Lažja skupina že čaka na Zelenici. Res bi bilo kar čudno, če še ne bi...bi že razmišljal, da ma martinovo kaj se tem...😅 Tako da gremo kar hitro naprej proti Begunjščici. Po napovedi naj bi bilo precej vetrovno. Zmeren severovzhodnik. Hja, na vrhu in grebenu pri sestopu hudega vetra niti ni bilo. Proti vrhu sem večino časa celo hodil v kratkih rokavih. Če bi bilo še sonce...bi bilo sploh toplo. 

Vrh, bi rekel da tradicionalno, dobro obiskan. Proti J pobočju je nekaj zavetja in malo manj piha, a se prav dolgo ne zadržimo gor. Sedaj pa po strmi poti dol. Res je, običajno se to turo dela drugače - v obratni smeri. A potem bi bil težko izvedljiv tisti del glede težje/lažje skupine in greben Ljubeljščice. Si pa za nagrado vsaj privoščimo štruklje :) 


stari Ljubelj


pogled iz Povne peči



po grebenu







kaj je narobe s to tablo?















vratarka pred Prevalo





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)