Draška vrhova po grebenu (5.11.2022)

 Prejšnji vikend je bilo še poletje, zdaj je ohladitev močno spremenila stvari, a ob sprva slabi napovedi za ta vikend, se je vsak naslednji dan prognoza izboljšala. In včeraj, po padavinah, so kamere kazale, da je razen Kredarice skoraj vse kopno . Ideja za Veliki Draški vrh (2243) tokrat ni prišla z moje strani, a sem imel še lanske "neporavnane račune" z grebenom do Malega Draškega vrha (2132). Super, spet nekaj takega, kjer lahko naredimo težjo in lažjo varianto. Na koncu se nas nabere kar precej :) 

Na Rudnem polju 3°C in veter, a se pri prvem vzponu hitro segreje. V nadaljevanju pa do Jezerc precej mirno. Tam spet nekaj vetra, ki se je do Studorskega prevala (1892) okrepil. Začetni zelo strm del nad Studorskim prevalom, veter pa enkrat močnejši, drugič spet skoraj brez, odvisno od lege. Se je pa na vrhu spet okrepil. Tako da se ne zadržujemo dolgo. Oblaki so od zjutraj skoraj že izginili, razgledi lepi, višji vrhovi pa pobeljeni. Nekje na 2300-2350m je bila snežna meja. 

Spost proti Srenjski krmi, v enem bolj zavetnem delu malica, ki je na vrhu ni bilo :) Na bolj izpostavljenih delih pa močno vetrovno, posamezni sunki so bili tudi tam nekje, 80-100km/h. Ne še čisto prava kraška burja...a malo se je že približalo ;) 

Na sedlu se razdelimo - točno na pol - na težjo in lažjo. Iz, če smo natančni, na ZZ brezpotje in Z pot :) Greben proti MDV je res lep. Sicer zelo krušljiv in je potrebna velika previdnost. Sploh tisti zadnji vzpon na predvrh je potrebno 2x preverit vsak oprimek, a je čista uživancija. Kar prehitro je konec. Sama težavnost pa nekaj podobnega, kot Vernar prejšnji teden. Morda celo za spoznaje lažje...če ne bi bilo tako krušljivo. S tem da smo šli en del celo malo drugje, kot je mišljeno. Vsaj možic je bil postavljen malo "ven iz poti". A tudi tu je že kdo hodil. Nebo pa se je medtem popolnoma odprlo in sonce je prav lepo grelo. Še pihalo ni pretirano tu gor.

Lažja skupina je medtem še malo posonči na Srenjskem prevalu, oz tik pod njim, saj je na samem sedlu pošteno vleklo. Malo nižje, nad Jezerci pa še zadnja daljša pavza v družbi kavk in njihovih vragolij. 

Tu je bilo ledeno. Tudi za dol.

MDV in Viševnik

strmo gor

pa že malo manj strmo


zadaj se pokaže beli Očak



na vrhu...zdaj pa tja naprej

naša četica koraka



Krma

lepemu poplezavanju naproti

















Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)