"Sončni vzhod" na Blegošu (29.1.2023)

 No ja, sončni vzhod je vsekakor bil...ker gre za čisto fizikalno-astronomski pojav. Drugo vprašanje pa je vidnost tega pojava. Tokrat...se pač ni izšlo kot nazadnje. Je bil Blegoš kakih...100, morda 200m prenizek. Vsaj dan je kratek in ni potrebno vstat sredi noči...ali celo bolj ob začetku noči ;)

Štart iz Leskovice 2 min pred 5, oz 2 min pred planov. Lepo, nič zamude :) Malo je pod 0. Na tisti čistini, pred gozdom, še malo pihlja. V gozdu se umiri. Na poti se nam pridruži še 4 noga domačinka, ki pa je malo pod vrhom obrnila. Sneg je dober za hojo, gaz lepo narejena. Gor gremo po tisti desni, neoznačeni, ki pride na vrh direktno z J. Tak je plan. Mislim, da je bil kar dober. Tu gre čisto komot brez derez(ic), saj ni tako spolzko. Po bolj uhojeni markirani so smučine od "smučanja z gojzarji". 

Torej, plan je bil tu gor...a na križišču poti proti koči je iz objektivnih razlogov potrebno obrnit tja. Malo sledi je, a je potrebnega še nekaj gaženja po ravnem. Potem pa od koče gor. Ja, ta del je malo bolj zoprn, je res slabši oprijem. Je pa dokaj mirno. Tam z J je menda precej pihalo. 

O sončnem vzhodu pa tokrat ne duha ne sluha. Samo veš da...je. In to je to. Hiter spust do koče po prej omenjenih smučinah, tam pa pir in flancat. En flancat. Ogromen :) Hm...pa sem mislil, da danes sploh ne bom nič jedel po včerajšnjem reees obilnem pikniku. 

Pri sestopu s koče se na kratko celo pokaže sonce. Čisto zares. Pa vrh se odpre. Malo celo razmišljam, da bi še enkrat skočil gor...saj od tu je kratka... A vprašanje, če bi sploh prišel v soncu, se je hitro spet zaprlo. Ali pa samo potem nižje, in je gor ostalo sonce...

je šla skor do vrha z nami

zimska idila




tako bi še Messner srečal Jetija ;) 

sončni vzhod ;)


malo se je odprlo















Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)