Dobrač 2166m (27.1.2024)

Dobrač je precej razgleden vrh malo za našo mejo. Med Dravsko in Ziljsko dolino predstavlja vzhodni del Ziljskih Alp. Je pa vrh zelo "turističen", z lahko (tudi pozimi) potjo do vrha in velikim parkiriščem dobrih 400m pod vrhom, da ne omenjam še vse ostale infrastrukture. Pozimi privabi številne turne smučarje, sankače, ob malo večji količini svežega snega je gotovo raj za krpljanje. 

"Turistične" izbire cilja sem opravičen, saj je tokrat izbirala Valentina. Rasnici na ljubo, na veliko navdušenje ostalih udeležencev😁 Vseeno nekako uspem zlobirat, da ne štartamo iz zadnjega parkirišča na 1730m, ampak iz 1500m. 😁Parkirišča so plačljiva. 1,80€/h (števec se spreminja na pol ure), do maksimalnih 9€. Kar je še vedno manj, kot marsikje pri nas. Sploh, če gledamo Bohinjce...

Za začetek gremo kar malo ven iz poti in kljub relativno majhni količini snega, gre vmes večkrat do kolen globoko. Toliko, za občutek, da ne bo kdo pozabil, kako je gazit.😅 Sicer do zadnjega parkirišča ni močno obljudeno, tam se pa začne "masovni turizem". Pot, oz že kar cesta je zratrakirana do vrha. Na njej pa pisana mešanica pešakov, smučarjev in sankačev. Nekaj podobnega, kot "Stari" Ljubelj, kjer je bilo ob nedavni nesreči veliko govora, da "je do tega prej ali slej moralo priti". Ne vem kako je tu, ali so tovrstne nesreče že imeli...stvar zgleda precej podobna. Da pa ne bi šel cel čas po "dolgočasni" cesti, še malo skačem po okoliških kucljih.

Dan je bil res čudovit, brez oblačka. Aja, Jelena v svoji natančnosti vseeno najde 2 nekje v daljavi🙈Na vrhu predstava kavk. Malokje do sedaj sem videl tako udomačene. Običajno je to premo sorazmerno s količino obiskovalcev. Na trenutke že skoraj malo vsiljive in ne dvomim, da bi si kar same postregle ven iz ruzaka, če bi jim bilo to dovoljeno. 

Ta predstava je potekala pri nižjem od obeh vrhov, pri cerkvi. Tisti malo višji, kjer je vetrnica in križ pa ni več čisto enostavna pot. Sicer vsega kakih 10m, a vendar, poteka po ozkem izpostavljenem grebenčku. Tu zdrs ni opcija. A večina ljudi na ta vrh tako ali tako ne gre. Pametno. O odlični vidljivosti priča tudi to, da se je z vrha čisto dobro dalo razbrati po 130-140km oddaljene dolomitske vršace. Sploh Antelao s svojo snačilno obliko izstopa. Ljubitelji ploščate zemlje bi tu lahko še dobivali kakšne ideje...🙈

do dna ;)




kot smučišče




snega vseeno malo

s predvrha

v daljavi Visoke Ture









"Kino Šiška" ;) 


le kam je usmerjen pogled...



kaj pa je tam notri? ;)


izpostavljen del










Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)