Kamniti lovec 2071m (17.8.2020)

Danes bi že morala biti v Dolomitih. Pa jo je zagodlo vreme. Menda je sedaj tam kar slabo. Vsaj za neke resnejše ture bo primerno od srede naprej. Kakorkoli že, pri nas, oz ne tako daleč stran, je bila napoved boljša. Tako da pridem na idejo, kaj pa če tašči uresničimo željo, ki jo tare že nekaj časa...da gre po skoraj 40 letih ponovno iz Ovčje vasi na Kamnitega lovca :)

Na hribi.net je opis, kjer se štarta pri nekdanji spodnji postaji žičnice. Nisem preverjal, ampak pomoje je bolje čisto iz vase, kjer se tudi začne markirana pot. Ne vem pa, kako je tam s parkiranjem. No, v našem primeru je za začetek najprej ene 500m asfalta. Po še nekaj gozdne ceste pridemo na markirano pot, ki se res strmo vzpne. Je pa vseeno prijetna - v senci in po mehkem terenu večinoma bukovega gozda. 

Na manjšem platojčku že rečem, da bi bil lep prostor za vikend :) Pravzaprav se mi zdi čudno, da na taki idealni lokaciji ni kakšne lovske koče. A hitro se pokaže, da je nekoč tu nekaj bilo. Naprej pa ponovno zagrizemo kolena, zdaj v iglastem gozdu. Na začetku (oz koncu) smučarske proge nadaljujemo po smučišču. Dol gremo po drugi, med stebri sedežnice. 

Ko po dobrih 2 urah v večini precej strmega terena pridemo na Višarje izgleda prav smešno, tu je popolnoma drug svet. Malo planincev in večinoma turisti, prispeli z žičnico. Nekaj se jih vendarle odpravlja v smeri Kamnitega lovca. A še malo počakamo. Nekaj grmi in v daljavi so oblaki gostejši :/ Napoved ravno ni bila taka...no, vsaj ne, da bo kaj hujšega. Preverjanje trenutnega vremena res pokaže nevihtno celico okoli Bovca. Ampak ko se to izlije se v kratkem v bližnji okolici ne obeta nič novega. Vzamemo si pol ure za malico in potem vidimo, kako bo naprej. Dejansko se obrača na bolje, grmenja ni več, oblaki redkejši. 

Ker je do Kamnitega lovca blizu,kar precej turistov "malo potegne" in tu gor hodi res vse živo. Kar zanimiv kontrast je bil, ko na razdalji kakih 10m vidiš osebo s SVK in tako v "modnih supergah" (to je tisto obuvalo, ki zgleda kot superge, pa to v resnici ni). Delež Slovencev je tu znatno višji kot na Višarjah, tudi opremljenost je v povprečju precej boljša kot pri Italijanih in Nizozemcih, ki jih je bilo tudi nekaj opazit. 

Odločitev, da gremo na vrh je bila torej pravilna. O morebitnem dežju nobene sledi, ne vem kakšne vidljivosti pa tudi ne. Nabojs je bil lepo viden, Viš tako-tako, Montaž pa se ni prikazal niti za trenutek.

Pri sestopu se še malo razgledam po grebenu, ki se nadaljuje najprej V, nato proti S in objame manjši amfiteater pod vrhom. Po poti dol je šlo nato hitro. Logično, saj je strmo :) In tudi prav, da je šlo hitro. Zadnjih 10 min sestopa nas je ujel dež. Zdaj lahko rečem že tradicionalno - že tretjo turo zapored. Lahko pa pogledam tudi s svetlejše strani: vsakič se je izračun izšel skoraj do minute natančno...iz z največ 10 min napake :) 



na sliki niti ne zgleda strmo...





bolj znan motiv Višarij

in tisti, ki ga ni na nobeni razglednici ;)



proti vrhu

Kamniti lovec 2071m

Viš se je le pokazal

tega ravno ne pričakuješ najbolj na 2000+m

iz sosednjega vrh

pogled nazaj...oblaki so se malo razkadili



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)