Kalški greben iz Robleka (21.11.2020)

 Najprej kratka obrazložitev, če se kdo slučajno praska po glavi...ne, nima nobene veze s Roblekovim domom :) Gre za planino nad Kokro. 

Počasi prihaja zima. Zjutraj je kazalo -4°C. Tudi nekaj malega snega je padlo v prejšnjih dneh. No, za ta konec pravzaprav ne omembe vredno, tako da zimska oprema ni bila potrebna. Morda je pa vendarle vse še prehitro, modra je kdo o zimi že razmišljal dober mesec nazaj, takrat je kar pošteno pobelilo. Pa tudi zelo hitro ga je spet pobralo.

Iz Robleka je gotovo ena najmanj obljudenih poti na Kalški greben. Je markirana, a se vmes v gozdu kdaj skoraj izgubi, tako malo ljudi tu hodi. Nekje okoli planine Dolga njiva se začne prvi sneg. Ravno za vzorec. Je pa bila ravno čez pot ena kar lepa ledena plošča. Sicer na ravnem terenu, brez kakšnega prepada v bližini. Tu se kar pozna, ali hodiš po soncu, ali v senci. Pa, ali je zavetje, ali pa zapiha. Tako da sem bil ves cas nekako razpet med tem, ali bi imel samo majico z dolgimi rokavi, ali čez še flis. Dokler ne prideva do grebena. Takrat je malo bolj povleklo, in kolebanja je bilo konec. Od tu do vrha pa je samo še par korakov.

Še pred grebenom sta dogajanje popestrili 2 belki. Nista izvajali kakega šova seveda, ne srečaš jih pa ravno vsak dan. Čeprav vedno bolj ugotavljam, da to tudi ni tako izjemen dogodek, kot sem včasih mislil. Seveda ob predpostavki, da gre za manj obljudeno pot ali vsaj manj obljuden termin.

Lepi razgledi, osrednji greben KSA "pocukran", na Krvavcu delajo snežni topovi, v dolini pa se počasi umika "morje". Še dva prideta gor iz smeri (doline) Korošice. Komentiram, da je to malo daljši pristop, pa povesta da je vseeno krajša tura kot prejšnji teden. In hitro ugotovimo, da smo se srečali na Planjavi takrat.

Na koncu se je tudi meni zazdelo, da sem bil nekam hitro doma. Zadnje čase - ko je na voljo cel dan, pač niso bile kratke ture :) 

edini izpostavljen del poti



od tu se lepo vidi, kje se gre na Kočno čez Mala vratca...pa tudi,
kje smo zadnjič vlekli "prvenstveno" ;)


"morje" tam spodaj






Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)