Stol (27.3.2021)

V naslovu naj bi bilo Stol - Vajnež. Lepa krožna tura, nič prezahtevnega... A ne gre vedno vse po planu. Razmere pač niso bile več primerljive z včerajšnjimi, še manj z zadnjim obiskom teh koncev...

Parkiramo 2 ovinka (dobesedno :) pod kočo. Naprej je sneg ravno na najbolj strmem ovinku, a bo tudi tega kmalu pobralo. Nad kočo je potem še kar nekaj časa kopno. Pot vmes preči še plazovino, a bolj ko ne neprekinjen sneg se začne šele malo pod klopco, ki je na cca 1650m. Nad klopco potem debelina snežne odeje hitro raste. Narejene so gazi in niti ni spolzko. Dereze si večinoma nataknemo na tistem platojčku - "naslonjalu za levo roko velikana" :) ki je na cca 1900m. 

Prej je vreme še v redu. Pozna se, da prihaja poslabšanje, a bilo je še sončno. Tu se pooblači, vrha Stola pa se ne vidi. Tudi proti Vajnežu (greben je že močno kopen) se zapira. Tudi veter že začenja, vidljivost pa se močno slabša. 

Na vrhu stola je bila vidljivost kakih 10-15m, tako da se nismo nič zadrževali in kar hitro začeli sestopat. Utrne se mi misel, da v takih razmerah pač ne bi šli na Vajnež. A vseeno začnemo sestopati po Z strani. Nikoli, ko sem bil tu, razmere pravzaprav niso bile problematične. Tokrat je bilo drugače. Stopinje, ki smo jim sledili so ubrale zelo direkten (in strm) pristop. V izjemno slabi vidljivosti pa ni bilo ravno za ugibat, kje gre "prava" pot, oz tista malo manj strma. In ko je podlaga postala še ledena, 3 iz skupine pa malo manj izkušeni v zimskih razmerah, ni bilo drugega, kot nazaj naklepat tistih cca 150m višine do vrha in spust po poti vzpona na Stol. 

Pot, ki vodi po grebenu (oz tik pod) proti Vajnežu je na enem delu bolj strma. Sam Vajnež s tega vidika ni problematičen, a gre za precej prostrano monotono območje, v taki megli idealno za izgubljanje. 

Sestop je bi hiter, saj je gaz narejena kar po padnici vse do klopce. Na Žirovniški planini pa - kot v posmeh prejšnjim razmeram, ponovno sonce. In seveda analiza ture ob piru. Ne, ne gre za kakšno novost na planini. Pač pa za 2 pira, ki sta bila danes že na 2236m ;) 



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)