Komna - preverjanje stanja po 2 mesecih :) (13.3.2021)

 Dobra 2 meseca je, od kar je naše hribe prekrila debela plast snega. Ob takratni, povsem logično - visoki nevarnosti plazov ni bilo veliko varnih ciljev, kjer je bilo možno v polnosti užiti to zimo. Komna je bil tak primer. Valentina v tistih svinčenih časih ni šla zraven, saj je na delovnem mestu, ki nima službenih poti. Tako da sem obljubil, da greva še enkrat, ko se zadeve malo "sprostijo". Pa se nas je nabralo še malo več :)

Vsaj spodaj se je veliko spremenilo. Od takratnega metra in več snega ni ostalo skoraj nič. No, dovolj sicer, da parkirišče še ni v celoti počiščeno. Malo po osmi je bilo že kar nekaj vozil, vseeno pa še dovolj parkirnih mest. Pot torej povsem kopna. Neprekinjen sneg se začne šele nad 1000m. Proti Komarči je tudi zgledalo precej kopno. A težko kaj reči za 100%, če ne greš tam. 

Po preštetih 50 ovinkih, ko se pot nekoliko izravna in gre nekaj časa po dnu doline, je bil sneg manj južen. Že skoraj trd. "Če bi kdo nataknil dereze, je zdaj prilika". Mihela je končno lahko sprobala novo zimsko pridobitev. Pa pri tem malo negodovala, da sem jo "nasral", ker sem predlagal, naj vzame dereze...lahko bi samo derezice. Zdaj pa jih je mogla nosit :) No, jaz sem jih tudi ves čas nosil - dobesedno (na hrbtu).

Da je debelina snežne odeje tu hitro naraščala niti nisi imel občutka. Dokler ne vidiš samo štrcelj usmerjevalne table, ki je sicer cela zasuta. Pa še ena, ki je sploh ne vidiš :) (če seveda veš kje je). Sneg se je uležal, kopnel pa tu zgleda niti ni. Kakega pol metra manj ga je od prejšnjič. 

Osnovni plan je bil Komna in do Koče pod Bogatinom. Potem pa se bo videlo glede na razmere. Če bo lep dan lahko še kam dlje. Eno krožno do Lanževice. Ali do Bogatina. Kdo želi, se vmes sonči, bolj zagnani pa na daljšo turo :) A po vremenski napovedi je že hitro kazalo, da kaj takega ne bo izvedljivo. Vsaj tisti del s sončenjem. Tako da predlagam identično, koj je bila ne ravno po planu zadnjič - do Turških vratc. No, stvar sem malo slabo definiral. Moral bi reči do "Turškega vrha" (neimenovan kucelj Z nad Turškimi vratci). In zaradi take definicije je Anja vztrjala, da ne naredi niti koraka naprej od vratc, kaj šele dodatnih 20m višine :) :)

Kot že rečeno, vreme je bilo tako tako. Zjutraj še sonce, potem se je pooblačilo. Nekoliko vetrovno. Bolj je zgledalo, kot je bilo v resnici. Recimo iz predprostora na Komni se je slišalo, kot da zunaj pošteno brije, a sploh ni bilo hudo. 

Obisk je bil morda celo malo manjši kot sem pričakoval. Morda na račun vremena, morda tudi na račun kazni za parkiranje, ki so jih v zadnjih časih baje veselo delili na izhodišču izven uradnega parkirišča (v upravičenost se ne bom spuščal, vsaj nekatere so po slikah vozil sodeč zagotovo bile). Še vedno kar nekaj smučarjev, čeprav je treba potem lep del poti nazaj smuči nosit. Ali pa jih dati na žičnico. No, ne vem sicer, če ni vozila samo za večjo skupino (oz več skupin po 10 ;) ki so smučale na tem področju. 

Ena stvar, ki jo v tem časih res pogrešam pa je analiza ture, kot se spodobi - ob pici in piru!

pogled se odpre

in zgleda prav pomladansko

tu pa se zaveš, da je snega še kar nekaj

najboljša primerjava s prejšnjič




rjave flike puščavskega peska


pogled s Turških vratc proti Mrzli Komni


Špičje na soncu











Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)