Rinke čez Turski žleb (26.3.2021)

V torek pišem Urški "V petek imam dopust, kaže fajn vreme." In odgovor "Tudi jaz planiram 1 dan konec tedna." je že nekako pomenil "ja". Slišiva se še z Boštjanom, ki je najprej dvomil, da bo dobil dopust, a že v sredo potrdil. Vsi trije smo se že dlje ogrevali za Kukovo špico. Na več kanalih povprašam glede razmer. Seveda, kot "se spodobi" v teh časih, najprej nekaj modrovanj v stilu "nisem bil (morda nikoli), a berem poročila GRS, zato odsvetujem"...naposled le dobim uporaben odgovor, ki je potrdil to, česar sem se bal. Od sedla gor je deloma kopno, mešanica skal in snega. To mi nič ne diši. 2. mesto na spisku pa so zasedale Rinke. Skozi Turski žleb - zimska klasika, ko so razmere stabilne. 

Parkiramo pri Domu planincev. Naprej je cesta zaprta. Čeprav je nekaj časa še povsem kopna, pa se nato začne "živ led", kmalu za tem pa še naplužen kup snega. Hoje je tako dobra 2,5km več v eno stran. Pri Orlovem gnezdu kar pogost prizor za letošnjo zimo, konkreten talni plaz zdaj že precej umazanega snega. Kar hitro smo na Okrešlju, kjer se odpre pogled na Rinke. Naprej proti žlebu se začne predirati. Hja...sami smo si krivi, kaj pa smo šli tako pozno. Kljub temu, da je druže Tvito v svoji...em..."neskončni usmiljenosti in dobroti" skrajšal policijsko uro. Da smo pozni, sta potrdila tudi smučarja, ki sta že izstopila iz žleba, še preden smo mi vstopili. Prav hudega prediranja pa vendar ni bilo. Par rotacij v vodstvu in že smo pod Turskim žlebom. Zimska oprema in naprej. 
V žlebu je sneg boljši. Vidne so bile še stopinje kozoroga, ki je tu stopal zgleda ne tako dolgo nazaj. Na izstopu rahlo vetrovno. Blag jugozahodnik je bil tako ali tako napovedan. V nadaljevanju se strahovi o ponovnem prediranju niso uresničili in z lahkoto pridemo na vse 4 Rinke (Mala, Štajerska, Koroška in Kranjska). Srečamo trojico (ponovno pri sestopu). Prišli so čez Žmavčarje.
"Kako je kaj tam?"
"Nerazpoznavno zaradi ogromnega plazu".
Zaželimo si še varen korak in vsak v svojo stran. 

Pozabil sem že detajle glede naklona Rink. Tako da smo iz previdnosti imeli še dodatnega pol kg s sabo, ki pa je ostal za kondicijo ves čas na ruzaku :) (govorim seveda o drugem cepinu). Tudi izteki so povsod lepi, edino zadnji del tik pod vrhom Kranjske rinke vodi v prepad. Aja, tudi pri lepih iztekih lahko tu pa tam štrli kakšna skala ven. 

Razmere torej vrhunske, na vidljivosti pa se je že poznalo, da se počasi bliža fronta. In rahel veter, tako da je bila malica potem malo pod vrhom. Nekaj v stilu Kalškega grebena prejšnji mesec :) A takrat je bilo še topleje. 
Pri vzponu pobiramo Rinke od najnižje proti najvišji, sestop pa bolj direkten iz Kranjske po strmejšem terenu. Malo nižje se mi je zazdel še idealen "poligon" za treniranje ustavljanja s cepinom, a podlaga vendarle ni bila tako idealna. Malo sem se s tem igral še v turskem žlebu, pa tudi tam se ob večji hitrosti ne bi kar tako ustavil. V spodnjem delu žleba je podlaga celo omogočala smučanje z gojzarji...in nadetimi derezami. Ni sicer  to neka stvar, ki jo bi ravno priporočal...

pri koči GRS

odpre se pogled

v žleb


proti Turski gori

tunel :)

Kranjska, Koroška in Štajerska Rinka, slikano pa z Male

Kranjska in Koroška, tokrat slikano s Štajerske. Zadaj pa vmes Skuta

zadnjih nekaj m do vrha





Koroška Rinka. Na "terasi" pod sedlom pa vrhunski piknik plac :) 

Smo si privoščili malo strmejši sestop


Mrzla gora

še zadnjič žleb

proti 1800m višine in 18km je šlo


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)