Kofce, Košuta (24.4.2021)

 Včeraj se že precej pozno zvečer na hitro zmenimo za eno turo, ki bo kratka, a vendar lahko tudi daljša. Že povsem spomladanska, a še vedno zimska. Lahka, a se da tudi začinit. Skratka, nekaj, kar ponuja lažjo in težjo varianto, kopno in zimsko in obe opciji po časovnici ne preveč odstopata. Torej do Kofc, potem pa na Košuto ali do Šije. 

Štartamo pri Matizovcu, ne ravno zgodaj. A sem pravilno sklepal, da jih gre večina samo do Kofc in še precej kasneje. Parkirišče je veliko, vseeno je pri povratku zgledalo, da so nekateri kasnejši že kar čarali s parkiranjem. Po poti gor pa tudi že kar obljudeno. Zadnjih cca 150m višine proti Kofcam je še sneg po poti, a je bil že južen. 

Od Kofc kar hitro odhitim naprej proti Košuti, preden bi se sneg preveč ojužil. No, še bolj, kot je že bil. Že tako je bil zelo južen. Mislim, da jih je takrat že več sestopalo kot se vzpenjalo. Gaz je bila potegnjena direkno gor in potem po grebenu. No, nekako se mi je zazdelo, da bi lahko malo presekal. Šel približno tam, kjer gre markirana pot na Veliki vrh. Ampak v tistem že precej južnem snegu je bila to verjetno...sicer krajša a počasnejša varianta. Neke sledi so že bile tam. A ni zgledalo, da bi kaj pridobivale višino. Zato sem udaril kar svoji varianto, direktno gor do grebena. Zakaj bi šel po najlažji, če se da malo zakomplicirat :) 

Nadaljujem po grebenu in že narejeni gazi, Kjer je pač bila. Kar obsežno področje med Toplarjem in Velikim vrhom je že kopno. V od Toplarja je več snega. Po celotni dolžini grebena pa skoraj neprekinjene opasti, ki bojo nekoč zgrmele v Avstrijo. No...tehnično gledano...so že v Avstriji. Zgolj kot zanimivost...večina, ki sem jih srečal na Košuti, so bili opremljeni z derezicami in palicami. Roko na srce, tudi sam sem dereze nataknil šele za sestop. Pa tudi če jih sploh ne bi uporabil...nekako brez ne bi niti šel gor.

Razgledi odlični, sonce že konkretno žgoče. V tistem trenutku nisem niti opazil, a je bil zvečer dovolj zgovoren rdeč obraz in "bosanski rokavčki". S Kofce gore sem se še malo razgledal naprej po grebenu. Če bi bil zelo hiter, sem še mislil potegnit do Kladiva. A nisem bil dovolj, saj se je ostali del "odprave" že počasi pakiral iz Šije nazaj na Kofce. Pa tako ali tako je bilo Kladivo kopno. A spet - da ni bilo preveč dolgočasno - ne sestopim po gazi pač pa po grebenu ki si pravokotno od glavnega spušča od Kofce gore. 

Pri koči pa najprej dolgo čakanje na mizo in še daljše na obilno porcijo štrukljev. A nič od tega ni pokvarilo vzdušja, super izkoriščen dan in za vsakega nekaj. 




večina jih gre tu gor...a jaz izberem drugo varianto



opasti so po celem grebenu



pogled nazaj proti vrhu

in še v drugo smer, kjer je daljši del grebenu

fajn za sestop


malo se je speljalo dol...verjetno včeraj popoldne









Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)