Žmavčarji (26.4.2021)

 Vremenska napoved ni bila najboljša. Zato sem bil že včeraj malo nejevoljen, da dopust ne bo izkoriščen po planu. Sicer sem imel tako ali tako par društvenih zadev za zrihtat. A napovedanega poslabšanja kar i in ni bilo. V Lj je celo kakšen sončni žarek pogledal skozi oblake. Še enkrat grem čez napovedi in kaj trenutno kaže...hja, kakšna rosa je že bilo, oz nad 1100m snežinke. Še kaj tudi bo...a nič pretresljivega.  Tako jo mahnem proti Kamniški Bistrici. Oz Koncu.

Na deloven (no ja, danes ima marsikdo dopust) in kisel dan precej prazno. Od spodnjega parkirišča naprej nobenega avta. Nekaj malega dežja je že šlo tu čez. A trenutno je kar stabilno. Je pa kar hudo opustošenje zaradi plazov. Čelo tistega, ki je priletel iz smeri Žmavčarjev in Kotličev je že vedno par metrov na debelo, s seboj pa je prinesel tudi kar nekaj klafter drvi. Tu bo sneg še dolgo ostal. Zasuta je tudi pot, a le na krajši razdalji, naprej je nedotaknjena. 

Vmes se iz oči v oči na kakih 10m zagledava z mladim (lanskim) kozorogom. Iz ust mu je visela suha, verjetno ne najbolj slastna trava. Naredil sem še počasnejših korakov proti njemu, ker je bila pač tako pot. On pa par precej hitrejših v drugo smer, se samo še enkrat obrnil in naprej žvečil suho travo. Zanimivo, da sem višje srečal še čredo gamsov. Ki so je do sestopa premaknila na to višino in se vmes znatno namnožila :)

Prvo snežišče, čez katerega je potrebno priti je na cca 1300m, na mestu, kjer se zaključi strnjen gozd. Od slabih 1500m naprej pa je sneg bolj ko ne neprekinjen. Bil je precej južen in nadaljujem naprej, a kaj hitro mi kapne, da bo vendarle lažje z derezami. Če zaradi drugega ne vsaj zato, bo pri manj oddrsvanja šl manj energije v nič :) Pri tem pa se skoraj zgodi nesreča...nova, še nerabljena v svoj žep zložena puhovka se odpelje po strmem pobočju. A se je po cca 15m drsenja ustavila ravno v stari stopinji :)

Že kmalu je začelo snežiti, vidljivost se je slabšala in začel sem razmišljati, da morda pa danes ne bom videl bivaka. Nadaljujem naprej, ob vse močnejšem sneženju in vse slabši vidljivosti. Nekje na 1850m, ko je bila vidljivost  že občutno pod 20m, se mi je zazdelo, da v tem trenutku nemara obstaja samo še ena pametna opcija - sestop. 

A daleč od tega, da bi bil brezskrben. 2cm svežega snega na par cm močno južne podlage, globlje pa trd led. Pod silo moje teže sta se gornja 2 sloja stisnila v super lepljive cokle, ki ne samo, da so več kot kljubovale svoji teži, potrebni so bili kar konkretni pospeški, ki do so jih odtrgali in poslali v globino. Kakih 200m nižje na hitro naredim še en prerez snežne odeje. Tu je bila južna plast precej debelejša in nevarnost kakšnega neljubega dogodka zato znatno manjša. Se je pa nekje iz smeri Kaptana zaslišalo bobnenje plazu. Nevarnost plazov je uradno...na enki. 

Snežilo je še kar globoko v dolino, sneg se je prijemal tal še pod 1000m. Vse do točke, ko se je že v zraku stalil in posledično sem prišel k avtu rahlo moker. A vesel, da sem se vendarle odločil za turo. 




ku ku :)

tu se začne sneg

in tudi sneženje


nekaj malega se ga je že nabralo v cca 45min

prerez je bil delan nekje na 1650m

prej je bilo kopno, zdaj pa zasneženo

čreda gamsov

za solato :)



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)