Matkov škaf (5.6.2021)

 Le kdo ne pozna "vremensko pogojene" naravne znamenitosti v zgornji Savinjski, natančneje zatrepu Matkovega kota - Matkov škaf? No...morda pa kdo res ne :) Plazovi, ki padajo iz SV pobočij Mrzle gore, v zatrepu doline ustvarijo debelo plast močno zbitega snega. Ko se višje začne sneg taliti pa začne po kaminu v dolino teči slap, ki vrta luknjo v sneg. Takrat se ustvari škaf, ki naposled ostane tudi brez dna, saj je sneg staljen do prodnate podlage. 

Kdaj se škaf predre in kako globok je pa je seveda odvisno od vremenskih razmer. In ob letošnji s snegom bogati zimi je globok. 25m baje. Tako globino je menda danes izmeril nekdo, ki se je spustil v dno. In vprašanje, kdaj bo spet tako bogata zima. Tako da ni bilo kaj drugega, kot it pogledat. Je bilo pa kar hecno, ko Primorec pelje 3 Savinjčanke na ogled Savinjske znamenitosti ;) 

Torej, škaf je trenutno najgloblji. Pred kratkim je prišel do dna, in zdaj ga bo počasi vsak dan manj. Bo pa letos ostal dolgo. Danes je bil kar močno obiskan. V naslednjih dneh bo nemara še bolj. Je pa vendarle treba napisati, da se še kar lep del hodi po snegu. Da je zadnji del strm in zato tudi nevarnost kakšnega zdrsa. Pa da na vrhu lahko kaj prileti dol. In da (v primeru neuporaba zimske opreme) preveč rana ura ni zlata, saj je bolje, če je sneg malo zmehčan. 

P.S. današnja "zlata ura" pa je bila ujeta skoraj do minute natančno. Okoli 14 naj bi začel dež, takrat smo bili pri avtu in že čez nekaj minut res napovedano :) 

P.S.2. kdor uporablja modni dodatke selfi štil...za slikanje dna škafa bi bil verjetno uporaben ;)



plaz je presadil macesen :)

kar pestro


globok je



kaj je spodaj? :)




mini špaltne




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)