Akle, Starec (27.5.2022)

 Akle (1380m) in Starec (1424m) sta vrhova v sredogorju KSA in sicer med glavnim grebenom in Storžičem. Na zemljevidu sta lepo vidna, a nanju ne vodi nobena markirana pot. Pravzaprav sploh nobena pot in gre za čisto brezpotje. Kratko in sladko. Uživaško. A vendarle ne tako lahko, da bi bilo čisto za vsakega. Nekaj malega je plezanja, orientacija pa mora biti suverena.

Štart tik pred mostom čez Lobnico in potem se takoj za prvo hišo od ceste začne dvigovati teren. Strmo navzgor skozi gozd. Podrastje je mokro in polno klopov, v zraku pa ogromno vlage. Nekaj časa se še zarivajo vlake oz gozdne ceste v breg, potem pa ostanejo samo slabo vidne stezice. Iz prve bi težko rekel, ali so (tudi) človeške, ali predvsem živalske. A glede na pogoste pukčke bobkov, vsekakor prevladuje slednje. 

Malo višje se začnejo iz grebena ven štrleti prve skale, kmalu pa se začne tudi nekaj malega plezarije. No, ni čisto tista prava, po skali. Kot oprimki služijo tudi razne korenine in veje, večja previdnost pa je potrebna, ker so skale pogosto posute z zemljo, listjem in iglicami. Pač...zahtevno brezpotje (ne pa ZZ). Glede orientacije pa - samo slediti grebenu. 

Akle naj bi bil izrazit vrh - vsaj glede na zemljevid. A ker prideš gor po močno zaraščenem grebenu se šele tam zaveš, da si gor. Pa malo je razpotegnjen, tako bi težko čisto natančno rekel, kje je najvišja točka. Nekako si mi je zazdelo, da prav pri velikem mravljišču.

Sledi strm spust, še prej pa se pokaže Starec. Ta nekoliko bolj izstopa. Po koncu spusta postane greben povsem skalnat in zelo ozek, a še vedno sredi gozna. Potem pa se ponovno začne strmo vzpenjati, pri tem pa se razširi. 

Vrh Starca je lažje določljiv, gor je tudi možic. Vrh je tudi nekoliko razpotegnjen v greben, a nadaljevanje v tej smeri ne bo pravo. Pravzaprav se mi je tud zdej orientacijsko še najtežji del - sestop do sedla pod Starcem. Z nekaj domišljije je ponovno vidnih nekaj stezic. Z zaraščenega vrha se v nekem trenutku celo vidi do sedla. A najlažja bo verjetno kar z vrha naravnost proti Z-JZ. Po najlažjem možnem terenu. V nadaljevanju grebena postane bolj strmo. Prestrmo za varno gibanje po mehkih tleh z malo oprijema. 

Na sedlu se je pojavila gozdna cesta, ki pa je med spuščanjem ponovno izginila. Očitno ne pride s te strani. No, ko se je pojavila malo nižje, pa je vztrajala do konca. Sem se pa tokrat "malo zakalkuliral", koliko časa rabim za vse skupaj. Lahko bi hodil celo uro več...ali pa toliko več spal ;) Tako sem pač še 1 uro pred šihtom doma sedel. Kar pa tudi ni slabo :) 

takoj nad cesto strmo gor

prve letos :)

kolikor toliko vidna potka



greben

prve skale



tu sem šel desno


Javorov vrh - pred kratkim sem hodil tam



recimo da je tu vrh Akel

Starec

ku ku

strmo dol

pogled nazaj

ozek greben

AC M1: Akle - Starec ;) 

še ožji greben

Starec


Kočne v oblakih




Srednji vrh









Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)