Kamniški dec (18.4.2023)

 "Klasična predšihtna". Dec je kar pogosto v repertoarju 🙂 Tokrat gre še Aleš, ki ima trenutno precej časa. V osnovi se zmeniva za Kamniško sedlo...ampak po štartu na Jermanci proti sedlu zgleda megleno...dec pa skoraj na soncu in kopen. Ja nič, greva pa na deca.

 Večinoma kopen je tudi v resnici. Manjše, neproblematično (staro) snežišče je takoj čez potok. Naslednje, novo, je na zgornjem delu najstrmejšega dela nad kočo. Tega hitro pobira. Bolj strnjen sneg pa se začne nad "malim decom" (no, Črnim vrhom). Sneg je cel čas gnil in ga je kakih 10-15cm. Predira se do dna, tako da je potrebna previdnost pri sestopu zaradi spolzkih korenin pod snegom. Šele od grebena naprej, torej zadnjih 50 ali manj višincev je bil sneg po vrhu malo pomrznjen, ampak čisto malo, morda 2mm v debelino, torej se je ravno tako prediral. Zadnji plezalni del pa kopen, so pa bile skale malo mokre.

Razgled še kar v redu, kroti Kalškemu grebenu še nekaj sonca. Kamniško sedlo pa...ja, tik nad kočo se je začela oblačnost, ki je ovijala še Brano in Planjavo. Kar pametno, da sva spremenila turo :) 


















Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)