Prečenje Vajnež-Struška, drugič (19.5.2024)

Tokrat bom napisal "v drugo gre rado" 😆 Prvič, prejšnji mesec, pač res niso bili pogoji najboljši. Malo pod grebenom seveda gre markirana pot, a ideja je bila čisto po grebenu. Tisti del od Malega vrha (2017) do Planine Seča. Kjer je teren najzahtevnejši. "Neka pot mora biti, če drugega ne, so nekoč tu graničarji barvali konfine" sem menil takrat. No, potem zvem, da je dejansko skalaška pot. Konfinov pa v tem delu grebena... ni. 

Štartam ponovno iz Javorniškega Rovta, malo pod CŠODjem. Tokrat izpustim Boncle in grem gor mimo rudnika. Posledično je ta del precej manj brezpoten. Pravzaprav nič, vse do vrha Vajneža vodijo rumene markacije. Vajnež tudi izpustim. Ne da se mi...pa čeprav kaj dosti več kot pol ure ne bi vzelo vse skupaj 😅 Najvišja točka je tako Mali vrh. Že po kratkem spustu pa se začne tisti ZZ del. Pot je sledljiva, kakšne pretirane borbe z rušjem ni. Sama izpostavljenost je na par mestih kar znatna, a bolj kot to je problem slaba skala in zelo krušljiv teren. Za to je potrebna velika previdnost. Vmes je par zajl, pritrjenost le teh pa seveda ni na nivoju, kot na markiranih poteh. Na enem mestu so skobe. Tudi tam je potrebna pazljivost, ob nepravilni obremenitvi lahko tisto srednjo hitro izpulimo. Stopit gor pa je varno. 

Torej za ljubitelje bolj divjih terenov, ZZ brezpotij ali neoznačenih poti vsekakor je vredno it. Ni niti slučajno tako lepo poplezavanje kot recimo kakšen Kaptan. Ok, to je sicer osebni pogled...morda ima kdo celo rad krušljivo skalo...čeprav dvomim 😅 Je pa ta del precej kratek. Dolg vzpon proti Struški je potem precej bolj monoton.

Na Struški poklepetam s skupino iz PD Trzin. Še vedno se da sončit, a je že precej več oblakov kot zjutraj. Sestop proti sedlu Kočna grem malo po markirani, malo po kravjih stezicah. Nameraval sem podaljšat še do Krvavke...a sem si ob masah, ki so se valile tam čez hitro premislil. Ko hodiš cel dan bolj ko ne sam, po zelo neobljudenih poteh...bi bil to prevelik šok 😆 Nenazadnje so pa narcise tudi na Ptičjem vrhu (1545). 

Zadnji del sestopa uberem, namesto markirane po cesti, po učni poti. A je ta (verjetno od lanskih ujm) močno prizadeta. Pakrat jo vmes čisto zmajka. V spodnjem delu pa ravno potekajo gozdarska dela in parkrat skačem čez zelo blatno vlako .



Planina Stamare

Hrašenska planine - oh koče je ostalo samo ogrodje. Verjento obnova

proti Vajnežu




kakšno snežišče je še

tja naprej

Mali vrh

Vajnež ni tako daleč



pot je sledljiva, pretirane borbe z rušjem ni

tu sem zadnjič obračal zaradi snežišča



razbite skale


preveč do roba...nazaj ;)

strmo dol...



srednje skobe NE preveč šlatat...samo stopit gor

možen izstop



dobesedno abzaj...zajla spodaj ni pritrjena




spodaj je markirana pot



pogled nazaj na greben

lepa jasa




na Struški


zasluženo :) 


gneča na Golici ;)







Korenščica in sedlo Kočna

Golica iz Ptičjega vrha




spodjedana učna pot








Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Grintovec (18.2.2024)

Nanos po Modrasovi (6.4.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)