Vrtača skozi Y (3.1.2020)


2020 se je dobro začelo. Včeraj še Slemenova špica, danes pa prva resna tura. Tam, kamor zadnje čase hodi marsikdo – na Vrtačo po Y grapi. Je pa treba takoj povedat, da to vsekakor ni primerna tura za tiste, ki jim je dedek mraz prinesel cepin in dereze, pa bi malo hodili v zimskih razmerah.
Že proti Zelenici je na par delih kar spolzko. No, danes je bilo v oblačnem vremenu verjetno bolj, kot prejšnje dni. Proti dolini Suhega rušja se količina snega še celo zmanjša, oz je samo po dnu doline, melišča so kopna. Tako je bilo tudi proti Y nekaj nabijanja melišča, neprekinjen jezik snega nastane šele malo pod 1900m, kjer si namontiram dereze. Že hitro pa postane trdo in ledeno in sem na vseh 4 J Prejšnje dni je bilo očitno mehkeje, saj so nekatere stopinje kar globoke. Tokrat so šli noter samo zobi derez in nič drugega. V razcepu grem desno. Vmes je zaradi napihanega snega krajši strmejši skok, no, nekaj takega, kot gornji del grape. Stope od prejšnjih pohodnikom moram sproti čistiti, saj se je v njih nabral sipek nesprijet sneg. Ampak bolje, kot da bi moral v tem ledu delati svoje. Rokavice so mi tudi že premočile in vsakič ko zapičim cepin s prezeblimi prsti udarim v led. Kristalno jasni mi je, zakaj so tudi pohodni cepini sčasoma postali ukrivljeni ;)
Zadnjih par 10m zaradi prezeblih prstov ni bil več hud užitek in kar vesel sem, ko pridem iz grape. Tu pa se svet odpre in posije sonce, kar lepo presenečenje. Takoj za mano pripleza še trojica po grebenu, čez par minut pa še 2 Avstrijca, približno po markirani poti. Prva stvar na vrhu je, da ogrejem prste in menjam rokavice. Ena bolj modrih odločitev danes, da sem vzel še en par – in to smučarske.
Sestop klasika, po J grapi. A tudi ta je trda in ledena. Menda je bil par dni nazaj ravno tu en zdrs. Na najstrmejšem delu sem celo dal v rikverc in vklopil 4x4 J Ven iz grape pa hiter sestop. Na zadnjem delu, od Zelenice do avta pa verjetno več kot pol poti »presmučane« po gojzarjih J

Nekoč je bilo tu smučišče...

Vrtača se pokaže

razcep za Dolino Suhega ruševja

pogled nazaj...sonce se je trudilo...a je trajalo še nekaj časa preden je posvetilo skozi oblake

tu se zimsko opremim

razcep v grapi

je pozirala :)












Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)