Viš čez Anito Goitan (25.7.2020)

Mnogi so pred vikendom spraševali po vseh možnih forumih in FB skupinah po vremenskih nasvetih. Napoved je bila res tako-tako. No, nekako najlepše je za soboto kazalo v Z Julijcih. Pravzaprav stabilno čez cel dan. Mogoče le par kapljic v bližini...ki pa naj bi jih "prestregel" Kanin. No, za Viš je seveda tudi potrebno stabilno vreme čez cel dan. Sploh, če ga naskakuješ po ne najkrajši varianti. 
Ob 6.00 se dobimo v Lj in se odpeljemo naprej mimo Rabeljskega jezera, Belih vod do oskrbovalne ceste za Viško planino in kočo Corsi. Prvi del poti poteka po makadamu in deloma betonu (ja, na najstrmejših delih je cesta betonirana). Kar hitro smo pri Viški planini. Tu se mimo postaje tovorne žičnice najprej rahlo spustimo na "Nemško pot". Pot parkrat prečkajo hudourniki in potočki. Glede na to, da je še ponoči deževalo, je bil en potok že malo bolj konkreten. Vmes pa blatna pot in mokre skale. Koča je zaprta. Menda zaradi obnove. Bivak prav tako, a zaradi korone. Tako, da je bilo planincev malo. Precej več pa kozorogov. 
Po pavzi nadaljujemo proti vrhu in na razcepu desno za Anito. Anita Goitan v resnici ni pot, ki vodi na Viš. Vsaj ne na vrh. Pač pa čez police strmih sten masiva V od Viša - Divjo kozo, Malo špico, Gamsovo materjo,... Pot je zelo razgledna, sicer pa varovana ZZ pot. Spada v kategorijo tistih, kjer je SVK zelo toplo priporočen, 100% zanašanje nanj (in zajle) pa nikakor ni dovolj. Nekaj je tudi plezanja v skali. Taktično - že ob samem vstopu v Anito :)
Naposled Anita prečka standardno pot gor. Teren ni več tako lep, pot pa bolj strma. Še dobro, da sonce ne žge na polno :). Vmes ugotovim, da je dno ruzaka nenavadno močno prešvicano. Ko zatipam še mehko pločevinko piva, ne spreleti zla slutnja. Nekje, verjetno v kaminu, sem ruzak premočno stisnil v ostro skalo :( Vsaj luknja je bila majhna in glede na težo, še kakega pol pira v pločevinki...
Pod vrhom me najprej zamikajo kaverne v desno. Uradno je vrh bolj Z, ampak bi dal skoraj roko v ogenj, da je V vrh višji. Končno pa se na "uradnem" vrhu prikaže tudi Marija...dobesedno ;) Po grlu pa steče 2 deci sparjenega piva. Kar seveda ne pokvari veselja. Razgled je super. Pretežno oblačno, a vidljivost je dobra. 
Sestopimo po normalni poti čez Škrbino zadnje špranje in od koče po lahki poti mimo planine. Spet zadetek v polno, nad Viško planino izjemno bogat "jagodni vrt" :). Za zaključek pa samo e analiza ture ob pici in pivu v Kranjski Gori. 

Viška planina


čez potok


tolmun

stalni prebivalci koče ;)





Kanin

više koča Corsi, niže Viška planina

vstop v Anito



čez izpostavljene police

dol v škrbino...


in spet gor iz škrbine


kako majhen je človek pod mogočnimi stenami


:(

več Julijcev naenkrat se ne da zajet :)

Montaž


ta je višji...

ekipa na vrhu

pa še družinska :)

daleč spodaj dolina

igra narave



pogled iz škrbine


spomin na krvave čase...






Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)