Lepa Komna (7.1.2021)

 Količina snega ponekod v naših Alpah je že skoraj rekordna za ta čas. Če tako reče Boštjan, ki je meteorolog, potem bo že držalo In seveda je treba it pogledat to čudo. Nekam, kjer je plazovno varno, da se razume. Nevarnost je s štirke sicer baje padla na trojko...ampak na to ne bi računal preveč. Nenazadnje je ravno ob trojki največ nesreč s plazovi. Torej - nekam, kjer je možno varno občudovat to silno količino snega. In, kjer ne bo gneče. Na delovni dan in ob še neuhojenih poteh gneče menda res ne bo :)

Lanževica se je zdela zanimiva izbira. Ponuja obilo zimskih radosti in relativno varna. Glede na profile in poznavanje terena, vsekakor čez Lepo Komno, nikakor pa Bogatinsko sedlo. Štart takoj po policijski uri, saj bo dan dolg. No ja, ne bo...ravno to je problem :) Je pa turi dolga. Vsaj kot je zamišljena. 

Pri Savici je snega že veliko. Prostora za parkiranje posledično bolj malo. A tako ali tako ni bilo še nikogar. Na začetku je bila narejena neka skupna gaz za smučarje in pešake, ki je še nekako držala težo, zato si krpelj še ne nadenem takoj. Kasneje se začne pri posamičnih korakih predirati, a še nekaj časa vztrajam brez krpelj. Šele pri sestopu ugotovim, da se je pravzaprav že močno prediralo :) S krpljami pa spet nove težave. Ugotovim namreč, da niso namenjene za zimske (bolje izolirane in posledično bolj masivne gojzarje), saj jih komaj uspem fiksirat. Prekratki jermeni za zapenjanje! V dolini jih bo potrebno malo predelat...

Na tistem bolj strmem delu, nekje okoli 35-40 ovinka (rečeno bolj po občutku, številke so v glavnem zasute) je že nekaj plazilo. Prav velike mase snega tu vendarle ne more biti, je pa potrebna pazljivost na prečkanju plazine. Predvsem, ker je strmo in bolj zbit sneg. S krpljami je človek vseeno bolj okoren. 

Na "jasi" kjer pot preči daljnovod na Komno se megla razkadi in odpre se pogled proti dolini. Bohinjsko jezero je bilo cel dan skrito, se pa lepo vidi do Vogla. Snega je vedno več, a do koče so še vidne sledi predhodnikov, naprej pa ne več. Glede na obilico snega je potrebno v predprostor koče kar sestopiti. Malica in nadaljujeva. Glede na časovnico do sedaj se Lanževica vse bolj odmika. 

Naprej proti Koči pod Bogatinom je sneg zgledal še nedotaknjen. Vse okoli je bilo zalito, grički na planoti so izgledali že kot sipine v puščavi. Le posamične smreke in macesni so štrleli ven. Nadaljujeva proti Turškim vratcem. Tudi s krpljami je šlo do kolen globoko, brez si sploh ne predstavljam. Debelina snežne odeje gre proti 3 metrom. 

Z nad Turškimi vratci je "lokalen maksimum", kakih 1640m. Dovolj, da nudi nekaj razgleda...in dovolj, za cilj današnje ture. Lanževica je lepo zalita zgledala še precej oddaljena. Kake 3h, glede na tempo zadnjega klanca. Pa še čez Mrzlo Komno bi bilo potrebno. Meteorolog je seveda tudi veselo opazoval lokacijo najnižje izmerjene temperature pri nas :) 

Dol je šlo hitreje. A tudi s smučmi ne ravno ekspresno. Baje razmere niso ravne idealne. Verjamem, 3m skoraj homogenega sega, brez ločenih plasti ni nekaj, kjer bi smučka ravno letela. Še par slik in potop v meglo. 

Letošnja zima je, vsaj kar se tiče količine snega končno "prava zima". Tur, kot so bile lani ob približno istem času še ne bo prav kmalu. A še bolj, kot nestabilne razmere je nepredvidljivo nekaj drugega - kaj bo jutri sploh še dovoljeno?


že spodaj precej snega



malo se je že talil


deblo čez pot








s smučmi se malo manj predira


vse zalito


gladina Bohinjskega jezera je občutno narasla ;) 


še zadnji razgled...

in potop v meglo




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)