Ledinski vrh, Storžek (9.9.2021)

 Teh koncev ne obiščem ravno zelo pogosto. Tokrat sem tu :) In si splaniram krožno iz Ravenske Kočne čez Ledinski vrh (2108m) in Babo nazaj. Okvirno splaniram ;) 

Neverjetno veliko avtov je na izhodišču za četrtek popoldne. A so vsi na dopustu? :) Gor grem po Lovski na Ledine. Lovska, ne lovska - je markirana. Za razliko od običajnih pošihtnih tur srečam kar nekaj planincev sestopati. Kako tudi ne, če je pa polno avtov v dolini. Sicer pa na poti brez posebnosti. Enako tudi naprej, mimo ledenika pod Skuto in na Jezersko sedlo. Tu srečam še zadnja dva, ki sestopata, naprej pa sem imel hribe "zase" :)

Z Ledinskega vrha lep razgled, skoraj ni bilo oblačka. Tu pa tudi začnem pretresati nadaljevalni plan. Na Babi sem že bil...je pa čisto tu zraven en malo manj znan vrh, že v Avstriji, kamor bi se še veljalo povzpet - Storžek, oz Belski turn (2110m). Iz naše strani ni poti. Niti na hribi.net nič opisanega brezpotja. A dejansko je samo kakih 30m ne prezahtevnega plezanja. Prehode si lahko nagledaš še pred vstopom. In tudi dejansko je bil bolj zoprn sestop po avstrijski plezalni poti. Močno pošodrano, pa še potrganih par klinov in posledično neuporabna zajla v spodnjem delu. A objektivno gledano, je ta pot vendarle lažja. No, vsaj pot je :) 

Nadaljujem še proti Savinjskemu sedlu, da pokukam na daleč, kako kaže na Okrešlju. Pridno gradijo. Nazaj do Jezerskega sedla in sestop po isti poti. Čeprav imam raje krožne, pa je tisti plezalni del na Storžek odtehtal. Srečam še nekaj gamsov in srno z "bambijem" na dokaj majhni razdalji. Ja, to pa je že tista pošihtna klasika :) 

Ravenska Kočna



Ledenik pod Skuto

Baba iz Ledinskega vrha

Mrzla gora, spredaj se komaj razloči Storžek

Rinke


Storžek. Tu nekje gor

še pogled iz Storžka na Ledinski vrh


zoprn sestop




Belska Kočna

še pogled na Storžek iz avstrijske strani


gradi se

Naj jim bo...je res 20cm za mejo. Ni pa najbolj južno...


gamsi




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)