Vošča - Trupejevo poldne (25.8.2021)

 Trupejevo poldne (1931m) me prvič ni posebej očaralo. Ok, saj vrh je razgleden. Ampak večina poti po tistem kolovozu po dolini... Tokrat je bila stvar močno nadgrajena in precej bolj zanimiva. Ko po zemljevidu gledam, kje v tem koncu še nisem bil, se odločim za Voščo (1737m). Ampak ker so dnevi še vedno relativno dolgi, je samo to premalo :). Pa potegnem še na Trupejevo poldne.

Iz Srednjega vrha gre pot do zadnje kmetije skoraj po ravnem. So pa ravno potekala gradbena dela - utrjevanje škarpe. Zelo spretno je voznik težkega tovornjaka, polnega skal, rikvercal po ozki cesti do kmetije. Skoraj tako hitro, kot sem hodil po ravnem. S tem, da je cesta ponekod samo par 10cm širša od tovornjaka. 

Nad kmetijo gre pot bolj strmo v breg, do ceste, ki pripelje na Jureževo planino. Krave me malo čudno gledajo, kam se mi tako mudi, ko pa je ja lepše ležati in prežvekovati :) Nad planino v levo, za nekaj časa spet bolj strmo, dokler se ne odpre pogled na Voščo. 

Iz Vošče je eden najlepših razgledov na Martuljško skupino. Nekaj oblakov je še povečalo kontrast in "mističnost". Tu srečam še enega planinca, ki je bil že nekaj časa na vrhu in kmalu začne sestopat, jaz pa nadaljujem po grebenu proti Blekovi (1746m). Naprej gre pot bolj ko ne po gozdu do Blekove planine, potem pa spet počasi gor po grebenu na Trupejevo poldne. Pot ni markirana, vsaj ne s Knafelčevimi markacijami. So pa občasne avstrijske oznake. Pot je tudi dobro sledljiva.

Trupejevo poldne sicer ponuja lepe razglede, a za Voščo zaostaja. Predvsem kar se tiče pogleda proti Martuljški skupini. Vmes je še greben, ki se od Lepega vrha spušča proti....in ravno tja se namenom naprej. Saj ni bilo v začetnem planu...a na Bele peči (1926m)* bom pa še skočil, teh dobrih 100m. 🙂 Seveda po tem, ko najdem potjo skozi gosto rušje. Ne gre od sedla, pač pa malo nižje.

Od tu se razgledam proti grebenu Vavčarjev, Kurjega vrha, Mojstrovice..., ki je v planu enkrat v prihodnje. Še par slik in dol. Hm...po grebenu gre kar lepo sledljiva potka. Še skoraj uro in pol je dneva. Kaj pa če nadaljujem kar po grebenu? Ko pridem na kolovoz v dolino je tako ali tako vseeno, če bo tema. 

Torej nadaljujem po grebenu, ki se počasi spušča. Zanimiva potka, razgledna. Vsake toliko se odcepi kakšen "izvoz", ki zapusti greben in se spusti v dolino. Po par izvozih tudi potka postaja vedno manj uhojena, vedno manj dneva še ostaja in enem izvozu se sam zapustimo greben. Ni bil najbolj uhojen, a kmalu se pojavi grapa, ko vodi naravnost v dolino. Strma, poraščena s travo in rododendroni. To bo letelo dol 😁 2x še prečim potko, a po grapi gre lepše. Ni pa ravno prvenstvena, nekaj sledi pred mano je že.

Ostane še nekaj km kolovoza. Tisti manj zanimiv del. A je šlo hitro. 

*Lepi vrh, kar piše na nekaterih zemljevidih je baje napačno


iz velikega raste majhno :)

proti Vošči




od tu je verjetno najlepši pogled na Martuljško skupino





Blekova je manj razgledna





kolesarji so se vozili po grebenu...

proti vrhu


pogled na senčno stran Alp


prehojen greben




Bele peči




tu dol

erozija




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)