Veliki vrh - zadnji letošnji macesni (6.11.2021)

 "Zlata doba macesnov" je za letos bolj ko ne mimo. Kakšen se še najde, so pa bolj v fazi "bronaste medalje" in se počasi že prevešajo proti "leseni medalji". Tudi temperature dajo slutiti, da se bliža zima. Na Ravnah je bilo celo nekaj malega snega. Centimeter ali 2 frišnega od zadnjih dni. Bomo videli, kako bo za naprej. Prave zimske opreme ravno nimava s sabo. Če ne bo za Veliki vrh pač ne bo. Podobnega mnenja je bila še dvojica bolj iz naših koncev, ki je štartala takoj za nama in mislim, da res ni prišla gor. Ravno malo prej pa trojica, s katero sva se še večkrat srečala. 

Vreme je še naprej spominjalo na bližjočp se zimo. Količina snega je bila sicer majhna. Na zadnji strmini proti Velikemu vrhu je bilo potrebno biti kar previden. A tudi dereze kaj veliko ne bi pomagale, saj je snega premalo. Takoj "za robom" ob prihodu na sedlo je kar precej vleklo. Sicer nič nenavadnega za ta del. Razgledi pa ne najboljši...po napovedih, naj bi bilo manj oblakov. 

Sestopiva na drugo stran. V čisto prvem poskusu ne najdem poti, saj ni v to stran nobenih stopinj. A upam si trdit, da je vendarle to precej boljša odločitev. Tu je naklon znatno manjši in vetra skoraj ni bilo. Še prej par besed, in nato tudi sledita v to stran, z dvema Štajerkama, ki sta prišli po grebenu od Križevnika. 

Zadnji del poti pod vznožjem Dleskovca čez Dolge trate in potem strm in blaten - torej zelo spolzek - sestop nazaj na Ravne. Že cel čas sestopa z Velikega vrha, ki gre nekako po JZ pobočju, je bil občutek, da je temperatura prilezna malo nad 0. Blato pa je to sedaj nedvoumno dokazalo ;) In Ravne, ki so se vmes iz bele prebarvale v zeleno. 

Ravne zjutraj

macesni so že precej goli, a nekaj barve je še



nič kar razgleda z vrha







jesensko zimska kombinacija





planina Dolge trate


Ravne pri povratku...kar opazna razlika

malo nižje so macesni še bolj žarečih barv



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)