Ojstrica, Dec, Deska (29.10.2021)

 "Star" dopust se počasi izteka, dnevi pa za izkoristiti :) Počasi se izteka tudi "zlata doba" macesnov. Letos sem ji jih nagledal. A čisto konec še ni, tako da me spet potegne v kraljestvo macesnov. "Še kdo za Ojstrico?" Javi se Domen, ki je danes tudi fraj. 

Plan je iz Podvežaka čez Malo Ojstrico, na vrh, potem preko Deca in Deske nazaj. Tu s snegom ne bi smelo biti težav, za Kopinškovo pa je verjetno že potrebna polna zimska oprema. Ampak saj ta, večinoma sončna tura, bo super za danes. 

Dobiva se v Podvolovljeku in z enim avtom do Podvežaka. Tu je že nekaj vozil. Macesni pa se počasi iz zlate dobe obračajo v bronasto. Dan je lep in sončen, od Male Ojstrice naprej nekoliko piha. Nič kaj hudega, a ravno toliko, da pomalicava raje pri koči. No...tam, kjer je nekoč bila koča in je sedaj ni več. So se pa potrudili in postavili improviziran objekt. 

Razgledi so vrhunski. V dolini morje, v vrha Ojstrice pa pogled seže na Peco, Raduho, Olševo, nadaljevanju grebena KSA pa do Visokih Tur, ki so že bolj bele. Po Ojstrici in Korošici je sledilo brezpotno nadaljevanje na Lučkega Deca (2023m). Nima izrazitega vrha, je bolj najvišji del planote, ki se nadaljuje v Vežo. Je pa od tam lep razgled na Korošico...tudi na tisti žalostni prizor. 

Čez Prag gre ponovno markirana pot proti Vodotočniku. Od tam se nato dvigne čez sedlo proti Deski in sposti proti Podvežaku. Nadaljujeva čez Desko (1978m) in Lastovec (1841m). Kako drugačna je pokrajina, kot je bila februarja :) Šele sedaj se vidi, da je področje močno poraslo z rušjem. In bi bilo, brez "z motorko nadelanih" lovskih/pastirskih poti precej težje prehodno. Razen Lastovca, ki je skoraj povsem gol. Tam je rušje uničil požar kakih 15 let nazaj. Ožgani štrclji še vedno ležijo naokoli.

Spust pod gozdno mejo razkrije, da je tudi tu gozd močno razredčen. Precej bolj, kot 10let nazaj, ko smo tu hodili s planinskim taborom. A občutek je bil, da so razredčene predvsem smreke. Pridejo pa macesni še bolj do izraza. Res se lepo svetijo v takem sončnem dnevu! A kot rečeno...iz zlate faze že prehajajo v bronasto. Tudi iglic je že veliko po tleh. Eden zadnjih takih prizorov letos. Sploh, ker se po "obilju dopusta" v zadnjem času začenja neko novo obdobje, ko bo dopusta, vsaj v prehodnem času, malo manj. 

Podvežak



tja gor

Dec in Korošica

iz Male Ojstrice po grebenu

zadaj Veliki vrh in Zelenica



spodaj Korošica

nadaljevanje grebena KSA

zadaj Olševa in Raduha



Planjava, Vilice, Lučka baba

pogled z Deca

nazaj na Ojstrico

in Korošico


Deska še pride na vrsto danes

Vodotočnik





februarja je bil pogled povsem drugačen

goli Lastovec





lovska koča


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)