(Mali) Kalški greben (18.12.2022)

 Zima se je komaj dobro začela, pa je že drugič uspela tura s pravo zimsko pravljico - takoj po sneženju, na nedotaknjen teren in z vrhunskimi razgledi na morje v dolini. Razgledi, za katere je vredno vstat še pri temi in gazit do kolen. Razgledi, za katere je vredno živeti...

Iz Markove ravni je eden daljših pristopov na Kalški greben. Pa še možnost je obstajala, da se bo vse skupaj še podalšjalo zaradi zasnežene ceste. Pa je čehica zlezl kar presenetljivo visoko po snegu, šele zadnji srtm del, 2 ovinka pred "glavnim" parkiriščem je bil prehud. 

Začetek v megli, a se je že po 10min odprlo modro nebo. Ob ne prav zgodnjem štartu ni trajalo dolgo, da je sonce posvetilo tudi na pot. Vseskozi pa zimska pravljica. Nihče še ni tu hodil po sneženju. Hja, logično, saj je bilo še včeraj precej slabše vreme. Po prečenju potočka in naprej mimo lovske koče je snega malo več, a še vedno daleč od pravega gaženja. Komaj malo čez gležnje. Nad planino Koren pa že tako lepo zalito, da grem v nekem trenutku dol z markirane poti...gazi pa je potem sledil še marsikdo. Se opravičujem vsem zavedenim... ;)

Proti Vrhu Korena (1999) se je parkrat vdrlo precej globoko, tudi do riti. A je kar šlo. Snega je že toliko, da je bilo težko iz prve reči, kje točno je pot. A kot rečeno, hudega napora še ni bilo. Na vrhu vrhunski razgledi. A danes to še ni bil cilj. Sestop in potem nov vzpon. Proti Kalškemu grebenu pa se je že bolj prediralo. Tipanje, kje bi bila pot in torej najboljša linija z najmanj prediranja. A vse bolj je postajalo jasno, daje dan vendarle prekratek. "Najkasneje do 14 se še vzpenjava, potem pa sestop." In prideva ravno do predvrha, do cca 2150m, čez katerega sicer ne gre pot. Saj do vrha od tu ni več dosti...še malo spusta in malo vzpona. Ampak še tako ali tako bova na koncu hodila po temi. Jaz sem na točno tej turi že bil lani, tudi takrat v zimski pravljici...Vesni pa je bilo počasi že dovolj ;)

Tu gor je že bilo poledenelo. Nekje nad 2000m se začne. (Edino pri sestopu s Korena je ledena površina nižje, tja do 1900m.) Sneg pa že lepo predelan, nič prediranja. Za dol pa so dereze ostale na nogah dlje. Prej omehčan sneg je v senci ponovno zmrznil. Je pa bil za dol teren skoraj neprepoznan. Daleč od tistega vlečenja gazi. Dejansko je danes šlo precej planincev na Korenk Kompotelo, Košutno. Predvsem turnih smučarjev. 

Analiza ture v tem koncu se ve, kje se opravi :) In ravno taka ura je bila, da ujameva podaljške finala v žogobrcu. Skoraj nikoli ga ne spremljam, ampak tokrat priznam, da se je splačalo gledat tiste pol ure. Res igra vredna finala. Pa še Rikiju se je izpolnila želja, ko je rekel "Finale se more končat s penali" ;) 

takoj po sneženju


sonce greje :)
















Kompotela



prihod na (prvi) vrh

Kamniško sedlo

Košutna




nekaj smučarjev na Kompoteli




pogled proti pravemu vrhu...blizu...a za danes dovolj


















Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)