"Krpljaško" na Plešivec 1802m (21.1.2024)

 Po nedavnem sneženju se razmere še niso stabilizirale, kam višje in v bolj izpostavljene predele je še tvegano. Danijel že nekaj časa navija za krpljanje, ko za idejo sliši še Maja je sploh navdušena, da končno malo bolj zares sproba to novo pridobitev😆 Izbira cilja nekako ostane na meni...hm, morda samo najbolj glasno uveljavljam svojo voljo😅 Pač nekam, kjer ne bo gužve in kjer naj bi bil teren idealen za kaj takega. Zadnji detajli pa so dorečeni dobesedno 1 uro pred odhodom.

Plešivec je res precej malo znan vrh. Še Maja, ki že 2 leti živi tam v bližini, ga ni poznala😆 Jaz sem prvič slišal zanj (no, ne slišal, pač pa prebral z zemljevida), ko sem bil lani gor, sicer s povsem druge strani. 

Snega je v Tržiču padlo manj kot v Lj. Naprej proti Jelendolu pa ga ponekdo lokalno skoraj ni bilo, samo par cm. No, od Jelendola naprej se snežna odeja na srečo spet debeli. Tokratno sneženje je bilo res malo čudno, saj ga je v gorah padlo manj, kot marsikje v dolini. Največ je menda dobilo merilno mesto Brnik - 38cm. Dovška baba pa manj kot 10. Vsaj tako je pripovedovala Urška, ko so hoteli it tja turno smučat. Tako so se razočarani morali odpeljati naprej - do Pokljuke. Tam pa je bilo bolje.

Snega je torej na koncu bilo dovolj in niso me "obesili" zaradi slabe izbire. S 4x4 se pripeljemo še malo višje. Šlo bi še naprej ampak...nekaj pa je treba tudi hodit😉 Po cesti proti planini Dolga njiva (1400) so še nekja časa kolesnice, pa smučine, celo sledi krpelj. Tu seveda niso potrebne, saj se da čisto normalno hodit. Gre pa tudi s krpljami čisto ok.  Od Dolge njive naprej ga ponekod že ni več, saj je spihan in staljen. Na soncu je toplo, v osojah pa je bilo zjutraj kar sveže, tja do -10. 

Vse do Zgornje Dolge njive ni nič kaj dosti od krpljanja, šele ko od tu zavijemo ostro desno proti J, se stvari začnejo spreminjati. Od tu do vrha Plešivca je dejansko tisti teren in pokrajina, ko uživaš na krpljah. Uhojeno ni nič, le sled 3 turnih smučarjev, ki so šli pred nami, se vije med smrekami. Zasnežene smreke in modro nebo, v daljavi pa vsake toliko poči, ko prileti plaz iz Tolste Košute in Gamsovk. 

Pri sestopu malo presekamo po eni snežni grapi. Skoraj se da smučat po krpljah 😆






rimski legionarji so baje v čeladah nosili vodo...danes pa...

no, to sem mislil ;)

Zgornja Dolga njiva








ne gre cela Košuta v objektiv...predolga ;) 


proti KSA

Storžič





Dolga njiva...ozadnje je bolj kopno, kot je bilo zjutraj





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)