Struška 1944m - po ovčjih stezah (6.10.2020)

 Lep dan, "tak za nabiranje vitamina D, dokler se še da pred zimo", se meniva s Tjašo na zadnjem strokovnem obisku danes. "Ampak pojdi hitro, ker pol bo dež." Hm, a res je taka napoved, se nič ne spomnim? Saj verjetno tudi ni bila...a pogled proti Karavankam je kazal posamezne vrhove v oblakih. Nabrali so se je pred kratkim in se hitro večajo.

Že v Javorniškem rovtu o kakšni intenzivni osončenosti ni bilo več sledu. Na začetku srečam še skupino, rekel bi da srednješolcev v šoli v naravi. Delovali so precej brezvoljno in so kazali manj življenja, kot krave, ki so jih ravno par minut nazaj gnali s paše v dolino. So pač očitno prisilno v naravi :) 

Oblačno vreme je na planini Seča še "nadgrajeno" z nekaj vetra. Sledim markacijam, ki usmerijo v novo potegnjeno gozdno cesto, pa se mi nekako zazdi, da ne bo šlo v pravo smer. Tako da udarim kar gor po zdaj izpraznjenem pašniku. V meglo. Dosežem vrh in teren se spet začne spuščat. Torej še ni bila Struška. Megla se za trenutek razkadi, in nakaže se, kam naprej. Tu je vse polno precej uhojenih poti. A ko grejo skozi rušje, so "tuneli" visoki samo kak meter. Torej le niso človeške, vrh zgleda bolj pogosto obiščejo ovce :)

Po 3 tunelih se iz goste megle pokaže vpisna skrinjica. Samo slika ali 2, malo si še ogledam postajo "radia Struška" ;) in jo mahnem dol v smeri, kjer na bi bila markirana pot. A se tudi ta kmalu izkaže za ovčjo. Nič, nazaj gor ne grem, smer je nekako prava, enkrat bom že prišel nazaj na markirano. Ko jo naposled le najdem, ugotovim, da je bila tista za gor v resnici precej lepša. Najprej čudne markacije (aja točno, avstrijske), potem strm vzpon (zakaj že, če sestopam? ;) in za češnjo na torti če strm sestop po spolzkih skalah, po poti "izklesani" skozi rušje. Pa samo par 10m stran je lepa potka čez pašnik :) Ampak ja, ko je živina na paši je nekako logično, da mase planincev ne morejo tam čez.

Kljub temu, da ni bilo nič z endogeno sintezo holekalciferola (vitamin D - da bo malo bolj poljudno:), je vsaka taka tura po šihtu vredna vsakega koraka in vsake kapljice švica :)





ovčja pot

vrh







Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)