Smokuški vrh (13.10.2020)

 Dlje časa sem si že ogledoval grebenček, ki leži pod Stolom in se dviga na Žirovnico in ostalimi vasmi, ki tam ležijo. Enkrat se ga lotim po šihtu. Ko bo krajši dan, in kakšne daljše ture niso več izvedljive. Potem ugotovim, da je na koncu tega grebena celo en priljubljen vrh z imenom :)

Dnevi so že malo krajši. Da za daljše ture po šihtu ni več primeren čas, sem ugotovil že skoraj pred mesecem. Že malo višje je pa sneg in čisto možno, da bi mogel kje vleči novo gaz. Tako pride na vrsto Smokuški vrh. Štart pri jezu in potem direktno v klanec. Tu zgleda vsak hodi malo po svoje. A ne traja dolgo, že po cca 10min sem na grebenu. Greben je lep. Gozdnat, a precej ozek in zato ponuja razglede. Na vse strani. Na več mestih tudi klopce z razgledom. Pa več vpisnih knjig. Tista na Malem vrhu po dolžnosti veleva vpis ure in temperature :)

Na enem delu postane greben bolj skalnat in težje dostopen. Zato gre pot okoli. Malo si popestrim turo in splezam gor. Tu pa kraljestvo koz. Malo so me postrani gledale, ker sem očitno zmotil njihov mir. Malo naprej tik pred menoj čez pot skoči gams. Kakih 10-15m potjo opazim, da jih je še več.

Prvo planinko srečam šele na vrhu. In potem še 2 pri sestopu. Dol grem mimo Titove vasi. Prej nisem vedel, kaj je to, slišalo se je pa zanimivo. In ja, se splača it mimo. Edino za zadnji del poti bi še moral najti kaj drugega, da ne bi bilo treba po makadamu in kasneje asfaltu. Ampak mislim, da tu druge variante skoraj ni.

Morda ena zadnjih letošnjih tur po šihtu na tak način. Ne zaradi krajših dni, pač pa predvsem zaradi stanja v državi...terenskega dela mislim da kmalu ne bo več.

prišel na greben




Vajnež in Stol


















Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)