O plazu in "šnopc" na planini Koren :) (30.1.2021)

 Če za vikend nisi na službeni poti, niti ne dostavljaš kmetijskih pridelkov, so ob trenutno plazovno rizičnih razmerah možnpsti znotraj "statističnega skapucala" začasnega bivališča precej omejene. In zdi se, da to zimo že večkrat prežvečene. Ampak dobro, vedno se najde še kašna nova variacija poti. Pa tudi razmere niso vedno enake. Tako da kaj novega je še ;) Iz Markove ravni proti Vrhu Korena. Cel čas po markirani in cel čas po snegu. 

Cesta po dolini Korošice že hitro postane ledena, ampak s continentalkami gre :) Je pa kar malo več avtov, kot bi pričakoval. Ti konci so veljali za manj obljudene. Pa se je zgleda marsikaj spremenilo. V nekem trenutku pa je led postal prehud. Oziroma poledeneli deli prestrm. A se je izkazalo, da ravno na pravem mestu. Že takoj za ovinkom je plaz čez cesto.

To je tisti masivni plaz, ki se je kakih 10 dni nazaj že pojavljal na slikah z opozorili "plazovi tudi v dolinah". Sicer malo manj znan, kot tisti, ki je odrezal Trento od snega, a morda še bolj masiven. Vsaj cesta je zasuta bolj na široko in verjetno tudi bolj na debelo. Na tem mestu je čistina, ki neprekinjena z drevesi sega do vrha Košutne. In od tam nekje je priletelo. Skoraj 1200m višine strmega travnatega pobočja. 

Kmalu za plazom se začne tudi neprekinjen sneg. Do sestopa ga je kar nekaj pobralo, tako da je bil že bolj prekinjen. Štartala sva pozno, tako da se je že nekaj smučarjev vračalo. Nekateri bolj zadovoljni z razmerami, drugi manj. Skupina po večini borderjev je bila naravnost navdušena, smučar malo višje pa skoraj preklel gnil sneg. 

Diretkna pot proti planini ni shojena, tu se smučajo dol. Zato je potrebno po tisti naokoli. Preči se še en plaz. Višje gor je ponekod splazeno do trave. Trenutno je stabilno. A ko pride odjuga bo še letelo dol. Snega je veliko. Tudi koči na planini Koren je zadela moč plaza. No, na srečo samo oplazila...a opazne posledice so. Nisva se čisto mogla "zmenit", ali je plaz prišel naokoli in podrl ograjco, ali je pritisni od zadaj in celo kočo malo premaknil naprej. Glede na fizikalne zakone se zdi to boljša razlaga. 

Višje tokrat nisva šla. Malica pri koči in odličen češnjevec in Hišice zdravja. Mislim, da oskrbniki redno skrbijo za zaloge. Ob pisani druščini danes dvomim, da se tako malo ljudi ustavi, da so zaloge skoraj polne :) 

obsežen plaz


kot reka je tekel, z začetkom verjetno 1000m višje







ta se je ustavil tu

pa še eno prečenje








ne, nista 2 različna filtra pač pa 2 različna telefona ;) 

še zadnjič čez


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)