"Delavske" Mojstrovke (1.5.2021)

 Za 1. maj sta bili včasih načeloma 2 opciji...partizanski golaž ali hribi. Zdaj je prva menda prepovedana. Tako ali drugače... V glavnem, za soboto je kazalo, da nekaj vremena bo. Še posebej za Julijce. Snega je še precej. Torej bo spet ena lepa zimska. Z Urško se zmeniva za Mojstrovke. Gor po Pripravniški (ali kateri drugi od grap, odvisno od razmer), potem pa po grebenu do Zadnje, ali Travnika, spet odvisno od razmer. "Gre še kdo s ferajna?" "Ne, spet grejo na Planjavo". Ok. Saj tudi ta me še vleče...ampak vreme za Julijce kaže bolje. Pa KSA so bolj ko ne cel čas na sporedu od začetka jeseni. Razen vmes kakšnih...službenih poti...

V Lj je ravno nehalo deževati, vse je še precej zaprto, a bolj proti Gorenjski se vreme izboljšuje. Kranjska Gora je že sončna. A proti Vršiču se spet obrne. Nizka oblačnost in vrhovi zaviti v oblakih. Mogoče se bo le izboljšalo. Vsaj taka je napoved. Ne vem, ali sva res tako zgodnja (čeprav je že skoraj 7), ali pa danes ne bo navala, na Vršiču sta šele 2 avta. 

Zagrizeva v breg in vmes pogledujeva gor. Proti 1900m se začne pas oblačnosti tako da se kaj dosti ne vidi. Vmes dohitiva še gospoda, ki se je namenil proti Zupančičevi. Bil je že prejšnji teden, a je bil prepozen in je že močno letelo dol, zato je obrnil. Zgledalo je, da dobro pozna teren. Midva ga vseeno malo manj, zato Pripravnška res deluje najvarnejša izbira. Sneg je že močno južen. In to precej globoko. Razmere pa povsem enake do vrha grape in še naprej. Moker južen sneg, cepina cel čas na ratiščih in mislim, da niti en sam gib ne na oklih. Gornji del grape, malo pred izstopom je snega že zelo malo in čutiti je bilo, kot da je pod snegom že nekaj "lufta". Ob takih razmerah še par dni, in bo kopno. Torej je bil res zadnji vikend za tako turo.

Na grebenu malenkost zapiha, zato nadaljujeva malo pod grebenom. Kjer so že stopinje od prej. Vmes se je parkrat zazdelo, da se sonce trudi pokukati skozi goste meglice. A že v naslednjem trenutku je bilo spet temneje. Na vrhu je že en planinec. S fotoaparatom (tistim pravim, ne telefonom) je čakal, da se razkadi. A ni dočakal (spet smo se kasneje srečali na Vršiču).

V tistem trenutku je bilo že povsem jasno, da ne bo nič z grebenom. Samo do Velike Mojstrovke še probava in potem dol. A tudi ta plan se je hitro podrl. Na strmi prečnici, pod skalo, preden gre pot potem strmeje navzgor do vrha, je bil sneg že opazno napokan. In še bolj južen kot prej. Izgledalo je, kot da samo še čaka na primerno obremenitev, da vse skupaj zgrmi dol. Ja nič...to je to, kaj dosti ni več za razmišljat. 

Pri sestopu srečava še nekaj smučarjev (spet smo pešaki v izraziti manjšini). Oblaki so se medtem malo dvignili in so zdaj nekje na slabih 2100m. Dovolj, da Šitna glava gleda ven. Zgodaj je še, greva še tja gor :) Tu sva bila vsaj deležna razgleda. Pri tem pa se je tudi razkrila celotna "vremenska zarota". Oblaki so skrivali izključno Mojstrovke in Prisojnik. Ponce so se že pokazale, pa Martuljška skupina od Škrlatice do Špika. Pa proti J Pelci, Zadnjiški ozebnik, Špičje... skratka, ravno tu so se mogli "nasrat" oblaki. Je bil pa dragocen pogled na greben Kumlehov in Robičja. Ta bo prišlo še kdaj prav...

Pred 12 sva že pri avtu, pir in malica, ki naj bi bila na vrhu in potem razmišljanje, da je še zgodaj...in bi lahko padla še kakšna popoldanska tura v teh koncih :) Kurji vrh je še zasnežen, ta bo kopna. Trupejevo poldne...malo dolgočasna po gozdu. Kaj pa...Smokuški vrh, po grebenu od jezera! To bo to :) Tura, ki je vedno lepa. Resa je v glavnem odcvetela. Vreme pa povsem drugačno kot na Mojstrovki. Sončno, pozno spomladansko, skoraj poletno vroče, vrhunski razgledi v vse smeri, še v Titovi vasi je zgledalo, da so izobesili novo zastavo. 

Ključna ugotovitev - dan je bil v danih razmerah maksimalno izkoriščen. In ne nepomembno - končno so spet možne analize ture, kot se spodobi :) 

na Vršiču še precej snega

začetek grape

ne ravno idealno

razgled z vrha...pa še to samo za sekundo

tu se je ustavila pot proti Veliki Mojstrovki

greben Kumlehov in Robičja


Martuljška skupina s škrlatico

opasti s Šitne glave



Slemenova špica na soncu

še zadnji pogled v Pripravniško (in še kaj drugega)

Smokuški vrh


pogled nazaj po grebenu

končno spet normalna analiza ture :) 

zanimiva sled :) 

pri popoldanski turi je bolj logična :)





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)