BMUMOC 2021

 Najprej na kratko, gre za Balkansko prvenstvo v planinski orientaciji. A lahko hkrati neskromno rečemo tudi Evropsko prvenstvo, saj menda nikjer drugje v Evropi ne poteka kakšno mednarodno tekmovanje v taki obliki. Pa še Čehi so v zadnjem času pokazali namero, da bi se pridružili. Torej bo tudi geografsko preseglo svoje ime. Ampak da ne pišem v prihodnjiku, se spet vrnem v sedanjik, oz preteklik.

Letošnje tekmovanje je potekal v Črni Gori, v smučarskem centru Vučje. Pa da ne bi kdo pričakoval kaj v stilu velikih alpskih smučišč S in Z od nas, bolj je podobno manjšim slovenskim smučiščem 30 let nazaj. Ampak nismo prišli smučat, pač pa se "lovit" po brezpotjih. In ambient je bil super. 

Na prvenstvo se uvrstijo najboljše ekipe iz posameznih držav. Vsaka država ima svoj sistem kvalifikacij. Pri nas poteka tako, da se ekipe najprej preko regijskih lig prebijejo na državno prvenstvo - SPOT, tam pa se najboljše kvalificirajo naprej. Zadnje 2 leti je bila zaradi korone stvar malo spremenjena. Slovenske ekipe pa že tradicionalno dosegajo odlične rezultate

Za proge lahko rečem, da so mi bile kar všeč. Presenetljivo dolge in razgibane, glede na to, da s jih postavljali Črnogorci. Nič kaj stereotipne ;) Teren sicer ne prezahteven, a svoje so naredile karte, ki so zgleda še bolj zastarele kot naše. Tako marsikaj na karti zgleda precej drugače, kot je v naravi. Aja, "nezahteven" teren je bil na trenutke tudi varljiv. Ko je bila kontrolna točka vrisana sredi čistine...je bila že v kakšni kotanjici in zato ni bila vidna na daleč, kot bi bilo morda pričakovati.

Zanimiva popestritev v primerjavi z našimi tekmami je tudi, da se je na krajšem delu proge (2 kontrolni točki) ekipa razdelila na tretjine. V primeru 3 članske ekipe, je torej vsak član zase moral poiskat svoje točke. Tu se je vrstni red kar močno premešal. Možno je bilo veliko izgubiti...pa po drugi strani tudi pridobiti. Vsekakor nekaj, o čemer bi veljalo razmisliti tudi na naših tekmah :) 

Na koncu lahko rečem fajn izkušnja, Črnogorci so bili gostoljubni, trudili so se z organizacijo, naslednje leto pa smo na vrsti mi.


Dani zrihtal, da so zastave plapolale ;)

uradni sprejem

štart

okoliška pokrajina



kraški teren

član več "razbitih" ekip po ponovni združitvi






Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)