Tolsti vrh (12.3.2022)

 Spet je bilo potrebno zbrat eno malo krajšo ne preveč zimsko :) Krožna na tolsti vrh se je zazdela kar dobra ideja. Tokrat bojo razmere definitivno manj zimske kot decembra 🙂

Že kar pozno štartava iz Gozda in gor čez Ježo. Na tistih dveh čistinah je trava močno potlačena od preteklih plazov, celo malo plazovine je še na drugi čistini. A nič hujšega. V gozdu, malo pod "vrhom Ježe" pa je še precej ledu. Gor sem šel brez zimske opreme, pri sestopu bi seveda bilo drugače. 

Na vrhu rahlo vetrovno in kar hitro nadaljujeva po grebenu proti Kriški. Tu je snega več. Presenetilo me je, kako suh je, glede na to, da tudi ta del vidi kar nekaj sonca. Sploh tisti daljši in strmejši spust. Zaradi sipkega suhega snega derezice tu niso v prav veliko pomoč. Vsaj tako je rekla Valentina, jaz si jih niti nisem natikal gor. Skratka, potrebna je pazljivost. Saj kakšne hude izpostavljenosti pa ni. 

Na Kriški ričet in štruklji, potem pa dol. Gornji del klančka, tik pod kočo, je bil led od vseh derezice zdrobljen in je delovalo skoraj kot plast peska po vrhu. In če je zgledalo, da bo šlo povsem enostavno, je bilo v nadaljevanju bistveno bolj adrenalinsko - preizkus ravnotežja do skrajnih mej. Od zadnjič, ko sem bil tu, imam občutek, da se je led celo prestavil malo nižje in je še par 10m pod ovinkom. Za sestop po tej poti bojo derezice bolj ko ne nujne še nekaj časa. Vsaj do prve znatnejše otoplitve.

pomlad...

...in poledenela pot














jap...za lepo selfi (ali ritno) je potrebno z derezicami skakat po mizi :/





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)