Begunjščica čez Centralno grapo in Šentanski plaz (18.2.2023)

 Ta vikend je bila že dolgo planirana prva letošnja orientacijska tekma v Primorski ligi...a glej ga zlomka, zgleda je pust naredil svoje in prijav kar ni in ni hotelo biti. Tako ni preostalo drugega, kot odpovedat (oz prestavit enkrat v prihodnje). Kar pomeni, da se sprosti cel vikend. Tudi to je v redu :)

Majo je že dolgo matrala Begunjščica in je tudi že pisala v našo skupino. Iz "danes na jutri" nekih hudih planov res nisem delal, in ponudba se je zdela super. Nenazadnje, po centralni grapi še nisem hodil gor. V zadnjem trenutku potrdi še Monika. 

Po enem tednu spet tu. S povsem drugo ekipo in brez smuči :) Pol ure prej, a še vedno v gneči. Malo so se razmere spremenile. Čez dan se tali, ponoči zmrzuje. Na "smučišču" je posledično bolj spolzko. Pešaki tokrat ne v tako izraziti manjšini, kot zadnjič. Vreme pa...do tu še sega megla/nizka oblačnost. Pogled naprej pa razkrije "avtocesto" v Šentancu. 

Kmalu sledi ugotovitev, da je ena čelada ostala v avtu. Em...ne tu v avtu, na Ljubelju...ampak v Lj. Nič, mogoče jo je pa kdo pozabil v koči...pa se je bo dalo sposodit :) In se je dalo. Pa ne kake pozabljene. Iskrena hvala osebju v koči. Bi imel kar slabo vest v takem "peljat udeleženko" brez čelade gor. Ali pa jo pustit čakat v koči (op.p. ne, ni šlo za vodeno turo:). Zakaj je prav zdaj tako pomembna? V vseh pristopih, tudi centralni grapi kar gneča. Zaradi temperaturnih nihanj med dnevom in nočjo - cel dan je bilo nad 0 - pa kamenje kar fajn leti dol. Iz grebena Ljubeljščice, pa tudi iz te strani pa vsake toliko kakšen plazič.

Razmere v grapi so zelo lahke. Cela grapa je eno samo stopnišče. Seveda, lahke razmere je mišljeno s polno zimsko opremo in znanjem uporabe. Morebitna vprašanja o derezicah niso na mestu :) Vem pa za primere uporabe derezic (tudi z nesrečnim koncem) v precej manj primernih razmerah. 

Do vrha se je nebo odprlo, še nekaj sonca smo deležni. A danes ga je več na "senčni strani Alp". Razgledi pa lepi. Na dolinsko morje, tokrat z gladino nekako do 1200m. In številne kavke v iskanju česa za pod kljun. 

Nadaljujemo še proti Begunjski vrtači. Greben je na par mestih že povsem kopen, kjer je sneg, pa le ta močno zmehčan. Sestopimo po levem kraku Šentanskega plazu. Ta je manj uhojen, večina gre po desnem. Tako da se parkrat kar fajn predre. Vmes pa razmišljam o enem opisu zimskih pristopov na Begunjščico, ki sem ga bral. Centralna grapa do 45°, Šentanski plaz do 25° naklona. Hja ne vem, nekaj tu ne štima...nikakor ni med njima take razlike...

Namesto klasičnega izstopa prečimo proti koči. Tu pa se ponekod že predre do "tal" - torej do melišča. Pri sestopu je na servisni cesti nekaj novega naplazenega materiala, na parkirišču pa že potočki zaradi hitrega taljenja. Če ne ko kakšne nove pošiljke ali da se vsaj ohladi, bo hitro precej kopnega. 

procesija v Šentancu

nad meglo

centralna


Vrtača in Suho rušje

v grapi

in izhod




morje in otočki






3M ;) 

Begunjska vrtača

pogled nazaj

še drugi vrh

sestop

desni krak Šentanca


analiza ture :) 



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)