Brana čez Kaptana (28.7.2023)

 Brana čez Kaptana mi je precej ljuba pol dnevna ZZ brezpotna varianta. Za svojo dolžino ture nudi kar nekaj lepega poplezavanja in super razglede. No, tokrat se pustim vodit alpinistični tečajnici 😆 Glede na to, da je mentor dovolil tečajnikom, da hodijo samostojno na take ture in je bila prav ta še posebej omenjena...nekako razumem tudi samostojno orientacijo in iskanje prehodov. 🙂 Za Davida pa še nedolgo nazaj sploh ne bi rekel, da bo kdaj hodil kdaj takega. A od kar na plezališčih pleza 6ke...tak teren načeloma ni več problematičen.

Štartamo takoj po šihtu, tokrat tudi vsi dokaj zgodaj končamo, tako da smo ob 3 na Jermanci. Časa je načeloma dovolj. Aja, cesta do Jermance ni ravno v najbolj bleščečem stanju. Avtov pa vseeno nekaj gor. Spodaj pa povsem polno...kljub delovnemu dnevu.

Malo pod Pastirci zapustimo markirano pot in tu vodenje prevzame Urška. Jaz pa se kar hitro vživim v vlogo "zajebanega mentorja, ki noče pomagat" oz "nevednega vodenega". Do grebena, oz do dela "nad mejo rušja" je 2x le temu pokazala malo večjo naklonjenost, kot bi bilo nujno potrebno, sicer pa povsem suvereno 🙂

Po grebenu lepo in hitro napredujemo. Ta del je res uživaški. Nizki oblaki, ki so pred tem ovijali Kaptana in Brano pa se sproti umikajo. Stalno so vsaj kakih 200m nad nami, dokler se ne dokončno razkrojijo. Malo pred Kaptanom, na tistem "najtežjem" delu, kjer sem šel do sedaj vedno po levi čez zoprne police, čeprav se mi je zdelo, da obstaja lažja varjanta, Urška proba po desni. Verjetno nisem nikoli probal tu, ker že v štartu izgubiš malo višine. Pa tudi bolj je sedaj uhojeno, kot je bilo prej. Kakorkoli - dober nos, po desni je precej lažje. 😁To pa pomeni tudi konec plezalnega dela...razen še kratkega spusta s Kaptana. 

Do tistega lahkega vzpona na vrh Brane se oblaki že povsem umaknejo, okolico pa prekrijejo barve pozno popoldanskega oz že skoraj večernega sonca. Na vrhu še malo pihlja, a se naposled umiri in je prav prijetno toplo. Spijemo pir in skoraj uro sedimo gor. Na vrhu je še trojica, ki spi v koči in celo pri sestopu na sedlo jih srečamo še par, ki grejo proti vrhu. Na sedlu kar pestro, zgleda jih je kar nekaj danes prespalo v koči. 

Sestop nič posebnega, pri Pastircih nas dokončno ujame tema, nekateri pa še vedno hodijo gor. Saj bi bilo lepo ostat gor in jutri it še kam...ampak v dolini čaka delovna sobota...


vstop v Bosovo



oblaki se umikajo

ko se grapa razcepi levo proti grebenu









"backstage" 😆






Kaptan



spust s Kaptana

še pogled z vrha


pogled nazaj na Kaptana

proti zmagi 😆



vsaka/a ima svoj faktor😁













Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)