Martinova Cjanovca čez Jakoba (12.11.2023)

 "Martinovi" hribi...to pomeni, da se namesto pira gor spije deci ali 2...tradicija od lani 😆 Tokrat je plan iz Mač čez Jakoba gor in potem cel greben do Bašeljskega vrha. Če bo vreme tako hotelo... 

Vzpon po strmi na Jakoba. K2 se menda reče tej poti, ki ni markirana, niti ne pretirano uhojena. Tu sem enkrat v temi hodil dol. Brez luči. Zdaj pa si je bilo fajn pogledat, kako zgleda v svetlem. Vsekakor je precej strma. In...ja...morda ni bilo tako pametno v temi hodit dol... Vsaj ni bilo spolzko kot danes. 

Jutro je bilo hladno, a strma pot kar dobro segreje, svoje doda še prijetno sonce. Na Jakobu Maja sreča sodelavko in odhitiva naprej. Proti Potoški gori (1283) še vedno greje klanec. Počasi pa se oblači. Iz Javorovega vrha (1434) se Cjanovce (1820) že ne vidi več. 

Proti Cjanovci je sneg po nedavnem sneženju še ostal, pot je dokaj osojna. Na južnem pobočju ga je pobralo že skoraj do vrha. Vse bolj piha, nekje na 1700m se tudi povsem zapre. Ob slabi vidljivosti in vetru, pa tudi Maja je še vedno prehlajena skleneva, da greva samo še na Srednji vrh (1853) in sestopiva čez Dolgo njivo. 

Na Dolgi njivi je že bolj prijetno in sončno. Še počastitev Martina 😁 Sem mislil, da nas bo več in sem vzel cel liter...pa so kar nekako odpovedovali zadnji dan. Bo pa še za drugič😅

strmo gor


pogled proti avtohtoni ljubljanski megli ;) Šmarna kuka ven


Hudičev boršt in Cjanovca


Javorov vrh. Cjanovca je že bolj v oblakih/megli

Kočne


na S pobočju je sneg kar nizko

nekateri nacesni so še zlati




proti Cjanovci



na Srednji vrh



Srednji vrh

živel Martin ;) 


sestop čez Kozjek


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)