Grintovec čez Dolge stene (21.4.2024)

 Dolgo se je letos izmikal. Ene 3x, morda 4x smo se že menili o potencialnem datumu...pa se je vedo podrlo zaradi razme. Morda je bila to zadnja priložnost letos. Ker za prvomajske počitnice sledijo...malo bolj topli kraji😆 Tokrat se je izšlo perfektno. Sonce pa ene -10°C je bilo napovedano. Kam bolje kot tako.😁

5.30 smo zmenjeni v Lj. Matjaža poberemo še po poti. Jutro ni preveč hladno. V klanec že hitro švicamo. Sploh, ko pridemo na sonce. Kar je bilo par dni nazaj frišnega snega, ga je na prej kopni podlagi večinoma že pobralo. Ostal je še tam, kje je bil že prej. Se pa zjutraj vidi, da ponoči zmrzuje. Od gozdne meje gremo kar direktno gor po snežišču. Tam kjer je še. Sneg je trd in pomrznjen. Popoldne je bil tu povsem gnil. 

Na sedlu malo vleče. Po drugi strani pa sonce že pošteno greje. Kratka pavza in naprej. Proti Malim vratcem in naprej pri vzponu proti grebenu je snega nekaj več, sam greben Dolgih sten pa je v spodnjem delu precej kopen. Oz neka mešanica kopnega in snega. Tu srečamo četverico ki sestopa. Menda niso šli do vrha, kasneje izvem. Morda malo hudobno...ampak to je bila že tudi moja prva misel...predvidevanja je še podžgalo glasno bentenje nad vetrom😆 Ja, veter je res bil. A ne prehud. Nič kaj takega, česar povprečen Kraševec ne bi bil vajen.😅

Gornji del del Dolgih sten, tam kjer teren postane zahtevnejši in se postavi pokonci, je bolj zasnežen. Na tistih strmejših delih super pikanje. Vse je kar lepo zalito, tako da nekega praskanja po skali niti ni. Tu prehitimo še trojico, malo poklepetamo in naprej. Ta del je res lep, škoda, ker ni daljši. Še najbolj pokonci se (hja, logično)  teren postavi tek pred vstopon na Streho. Površina je povsem ledena. "Šajba" A cepin in dereze lepo grabijo. Čutiš pa meča.😅 Ta del ima po "literaturnih podatkih" menda naklon do 55°. Torej, potrebno je vendarle vedeti, v kaj se človek spušča. 

Od prihoda na Streho je samo še kratek sprehod. Spet piha malo bolj kot v grebenu, a ponovno ni hudo. Še najbolj vetrovno je čisto na vrhu. 10m nižje pa bi lahko skoraj ležal kot na plaži. Pa še z vrhunskimi razgledi.🙂

Dol čez Streho gre hitro. Po vrhu je kakih 10-15cm frišnega, dokaj nepredelanega snega, ki po vrhu tvori tudi rahle, majhne klože, pod njim pa trda debela podlaga. Tisti sneg, ki je ob vročinskem valu globoko pregnil in ob ohladitvi spet globoko zmrznil. Ob takih razmerah me podatek, da je nevarnost plazov na enki, res ne preseneča. 

Od sedla dol gre, vsaj dokler je sneg, še hitreje, kot čez Streho. "Smučanje" čez snežišča. Če se le pregloboko ne predre. Ja, sneg je že precej gnil. Konkretno nasprotje tistega zjutraj. Konec aprila je. Sonce je močno. Moč sončnega sevanja je že čez 1000W/m2.

Še pred 1 smo že pri avtu. "Vedno krajši je ta Grintovec" pravi Marko. Hm...ja...res ni podobno celodnevni turi😆 Ostane pa več časa za analizo ture - se ve kje. Pa za sončno nedeljsko popoldne. Aja, očitno v dolini ni bilo tako sončno kot gor...pri vožnji nazaj čez kamnik zgleda, da je bila tu pred kratkim malo večja ploha, če ne že nevihta.

prvi sneg

pogled dol


na grebenu Dolgih sten, še v spodnjem delu

Štruca, Skuta, Brana

Kalška gora in Kalški greben



vedno bliže tehničnemu delu


"opremljanje" za bolj strm del




pogled nazaj na greben




proti vrhu


Kočne




dol gre hitro

pod smučino se pokaže trda podlaga

vstop proti Strehi

Spodnje Jame

pa še pogled proti Zgornjim





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)