Velika planina čez Rigelj in Martinj stezo (13.4.2024)

 Ker so bile včeraj lepe slike, je padla komanda, da je treba danes še enkrat gor😆 Pogledat te čudovite žafrane. Seveda ne po včerajšnji poti 😅 A logično, da ne po "turistični". Tako si zamislim, da gremo čez Rigelj. Dol pa po Mrtn stezi. Slednja je sicer bolj primerna za gor. A podobno velja tudi za Rigelj. 

Štartamo že res pozno. Šele po 10. uri. Parkirišče pri gondoli je že skoraj polno. Del poti torej po isti kot včeraj. Na razcepu levo in strmo gor. Tu kakšnih večjih posebnosti zaradi lanskih vremenskih ujm ni. Na enem delu je urezana nova grapa zato pot po novem seka ovinek in gre par m bolj strmo gor. Pa nekaj podrtih dreves še od prej, ne ovirajo prehoda kaj dosti.

Tu ne srečamo skoraj nikogar, povsem drugače je, ko pridemo čez rob na planoto. Sploh proti izstopu žičnice. A se na vrhu ne zadržimo dolgo, hitro bolj v severne lege, kjer je ljudi manj in žafranov več. Sicer pa dobro, da gre cvetenje proti koncu, saj se nekateri obnašajo, kot da so poklicali za to, da bojo oni zadnji na svetu, ki bodo videli cvetoče žafrane. Za slike se dobesedno valjajo v njih. Kaj potem tam ostane ne potrebuje podrobne razlage...🙈

Martinj steza deluje nekam zapuščena...kot da letos ne bi še skoraj nihče hodil po njej. Veliko listja, stare posušene trave in v zgornjem delu šodra. Tu je že tako izredno izpostavljena, sedaj pa je potrebna še večja pazljivost. V spodnjem delu pa postane povsem jasno, zakaj taka "zapuščenost". Plaz je dodobra spremenil pokrajino, gozdne ceste oz vlake, ki je pripeljala do stezice, ni več. Torej kdor terena ne res dobro pozna, jo bo od spodaj težko našel. 

Torej 2x v dveh dneh na Veliki planini...kaj je lahko še bolj čudno? 3x v 3 dneh 😆 Ampak ok, jutri vodim skupino gor...še tretja varjanta - po turistični 😉

čez polja čemaža

skrajšan ovinek...ker je daljšega odneslo

edina markacija

razgled

nekaj še ostalo od včerajšnjega...druženja :) 

ne, niso samo žafrani aktualni






gneča











vstop v Martinj stezo





spodaj močno "predelan" teren




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)