Komna (15.1.2022)

 Vikend se je napovedoval lep....pa še vedno sem brez avta. Tako začnem malo lobirat za kam it. Sicer šele pozno v petek, ko sem lahko končno malo načrtoval naprej...teden je bil pester. Vesna je tudi spraševala, kakšni so plani, določila pa jih je Valentina :) Torej gremo 4. No...en odgovor je bil "če se zbudim"...(se ve, kaj sledi).

Malo sem imel pomisleke, da bo pri Savici že kar hitro polno. In res, že kmalu po 8 je v Ukancu stal redar, ki ni spuščal naprej. "Polno". Vesna se še nekako ni dala "ampak mi ne gremo smučat, šli bi hodit." "Mrbt je še za cesto kej pvaca...sam poj bo 300 ojrov..." Ok, vse jasno...torej peš od Zlatoroga. No, tam pa pozitivno presenečenje, ki ga v Bohinju ne bi ravno pričakoval. Na parkomatu je bil nalepljen listek "free" :)

Jutro je bilo hladno. Prvi del je po ravnini, ko se človek še ne pretirano ogreje. A že prvi sončni žarki, pod tokrat nesojenim parkiriščem, so precej spremenili občutek temperature. Naprej je spet senca...je pa vsaj klanec ;) 

Proti Komni se skoraj že vleče kolona. No...posamezne manjše kolonice. Ampak ja, povsem očitno, zakaj je parkirišče polno. Pač, lep dan je privlekel ljudi ven. Sploh taka lokacija...je bilo kar za pričakovat. Zimske razmere "brez posebnosti". Sneg, ne preveč poledenelo. Čez dan se je ojužilo. V zimskih gojzarjih in vajen hodit v teh razmerah, ni bilo nikakršne potrebe po derezah ali derezicah. Niti pri sestopu. Je pa kar velika večina obiskovalcev imela obute derezice, nekateri tudi dereze. Tudi v naši skupinici :)

Na Komni se ne ustavljamo in gremo kar naprej po "poti odzadaj" do Koče pod Bogatinom. Okoli koče obiskovalcev kot poleti. In sklenemo, da bo še najboljša lokacija za malico pri piramidi. Pa še razgled je lepši :) Malo še klepetamo, ker se v hribih vedno vidi kakšnega znanca...ali 2 ;) 

Nazaj grede se ustavimo še na Komni...še za "dodatne razglede". Že od daleč se mi zdi, da je na terasi koče znana figura...in vedno bliže je vedno bolj znana. Seveda, je...pa kmalu se izkaže, da je znancev še več - točno, saj je Feri že vabil na zimski vikend na Komno. Samo kaj, ko jutri delam. No ja..delam v hribih, ne bo mi težko :) 

Malo še posedimo na terasi in počasi bo treba dol. Dan je še kratek in tega lepega sonca, skoraj za kratke rokave, prav dolgo ne bo več. In res, že takoj, ko pri sestopu pridemo v senco, se klima hitro spremeni. Kot nekaj ur prej gor, se zdaj "kolone" vijejo dol. Vmes kakšen turni smučar...a teren in pogoji niso dajali občutka, da je bilo smučanje tu ravno največji užitek. Aja, tudi peš so bila nekatera mesta že kar poledenela. Hja, več ljudi, ko gre in čez dan "glanca" pot, bolj ledena postane, kot ponovno zmrzuje.

Zaključek ture pa ravno tak kot začetek - v senci in že kar občutno pod ničlo. Kakšna razlika od martinčkanja na vrhu. 


























Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)