Cjanovca, Srednji vrh (16.2.2022)

 Sneg je končno spet pobelil naše hribe gore. Sredi zime smo...pa ga ni bilo že celo večnost. Kakorkoli...je bilo treba it malo pogledat. Tokrat imam še celo 2 uri več časa kot na običajnih predšihtnih :) 

Zapeljem se do Mač. Že 2x sem to zimo štartal od tu (ne čisto, danes sem se zapeljal malo višje), a tokrat grem na tisti bolj V del. Mimo Hudičevega boršta in po grebenu na Cjanovco...potem pa bom videl, kako bo časovno in glede razmer. V skrajnem primeru do Bašeljskega vrha, verjetno manj. 

Zjutraj je bil teren pobeljen od cca 900m naprej, že do sestopa se je višina dvignila. Do Hudičevega boršta je snega cca 10 cm in se je hitro južil. Tudi z drevja je že padalo. V nadaljevanju pot preči precej strmo travnato pobočje. Na poti je zaradi ureza v pobočje snega malo več, tako da je na trenutke niti ni bilo videti in je bilo potrebno malo tipati, kje točno gre. Nekaj je že splazilo, tudi snežne kepa so cel čas letele dol. Ob samo malo večji količini "frišnega" tu ne bi bilo več za hodit. Čez noč bo gotovo zmrznilo, jutri zjutraj vprašanje, kakšna bo pot.

Prej lep sončen dan postaja vse bolj kisel in do začetka grebena proti Cjanovci je že vse megleno. Z višino narašča tudi debelina snežne oddeje, predvsem pa se vidi, da je na grebenu pihalo in so zato zameti. Pod novim je tudi star sneg in ponekod čisto prave "pasti" z ledenimi ploščami pod novim snegom. 

Na Cjanovci (1820m) za trenutek zgleda, da se bo nebo odprlao...a samo za trenutek. Vrh hitro spet zavije megla. Nadaljujem še na Srednji vrh (1853m), kjer je megla samo še bolj gosta. Ob ne najboljši vidljivosti in že nekaj gaženja sklenem, da bodi dobolj za danes. No, ne čisto, potrebno je še dol :) Ker je celotna pokrajina povsem nedotaknjena potegnem sled kar malo po občutnu. Nisem se preveč trudil z ugotavljanjem, kje gre markirana, mogel sem samo "za nosom" nekako priti do Dolge njive. In sem dejansko gaz res potegnil precej drugače, kot je markirana. 

Očitno je bil veter res samo na grebenu in vrhu, celotno južno pobočje je sneg padal enakomerno. Frišnega je proti vrhu dobrih 20 cm, pri Dolgi njivi pa že spet manj. Tudi od tu dol na enem delu spet malo presekam pot. Precej prepričan sem že bil, da danes ne bom srečal nikogar, pa ravno pride nasproti planinec. No, padalec. Nisem sicer prepričan, če mu je danes uspelo v dolino brez nog. Spodaj je bila megla, gor pa tudi. Mogoče se je kasneje bolj razjasnilo.

Zadnji del sestopa me namesto po markirani poti firbec potegne na grebenček, kjer bi lahko bil lep razgled (proti Kozjeku sicer). In res je lep razgled. Pa stezica gre kar tu naprej dol. In še ena kočica je na razglednem mestu. 















ledena past

na Cjanovci



preden sem podrl skulpturo in se vpisal :) 




novega snega 20cm, starega pa okoli 70










Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)