Rzenik (2.2.2022)

 Spet delam popoldne in ta kakšno lepo dopoldne je za izkoristit. Začetek tedna je bil bolj tako tako, do srede se bo mend izboljšalo. Pravzaprav sem kar v torek določil, da bo v sredo lep dan...čeprav je bilo jutro vse prej kot idealno. Kam bi šel? Najbolje kar na Rzenik...bo še ogledna tura za nedeljo :) In po pravici povedano...je bilo kar pametno iti po "podatke o razmerah". 

Zjutraj kot rečeno še oblačno. Celo rahlo je snežilo. Bolj kot prave snežinke je spominjalo na babje pšeno. A Mokrica je že rdeče žarela v jutranjem soncu. Morda se bo pa hitro izboljšalo. A se ni, celo v oblake se je kmalu zavila. 

Za zimo je značilno gaženje. Letos ga je že bilo nekaj v pravem pomenu. Tokrat pa...gaženje skozi listje v tistem najstrmješem delu poti. Do kolen in še več. Pod listjem pa...hinavski teren. Tudi posamezne ledene plošče. V nadaljevanju proti Dolu tudi vidne ledene plošče, sicer pa kopno. Ko se pot izravna, pa pridemo v neprekinjen sneg. No, spet bolj led, saj je precej shojeno. Vzpon proti Rzeniku spet kopen, neprekinjen sneg (oz spet bolj led - vsaj zjutraj je tako) pa nekje od cca 1500m naprej. Pri "razgledni skali" je tako zimska idila. 

Strmo grizem v breg in naenkrat opazim del, kjer mi je jasno, da nekaj ne bo v redu. Nadaljevanje bi me pripeljalo nekam Z od planine, ampak kolikor se sponem, je tum kar borba z rušjem. Zato kar prečim pobočje nazaj proti markirani poti. Hitro jo dosežem...in res je manj uhojena, kot tista "slepa ulica".

Na Rzenik grem po Z poti. Sledovi starih stopinj so še bili, za lažje manevriranje skozi rušje. Ta pot ni tako očitna kot V. Za danes je bil napovedan močan veter. Slišal se je nekje v daljavi...na samem Rzeniku pa ne kaj dosti več od sapice. V daljavi se začne jasniti, pokaže se sonce, a veliko časa na vrhu nimam. Sestopim po V poti da zaokrožim del nad planino. 

Za gor si nisem natikal derez, če si vajen hodit po takem terenu je gre dokaj enostavno. Sestop pa je druga zgodba. Sneženi deli poti so večinoma povsem ledeni. Res da nekih prepadov na poti ni, razen V pot čisto na vrh. Tako da moraš imeti res smolo, da se ti kaj hudega zgodi. A podobno je na Komni...in letos sta že 2 imela "res smolo" :( 

Še najbolj hinavski pa so deli že "daleč" pod mejo snega, kjer se pod listjem skrivajo ledene plošče. Enkrat sem tudi občutil trdoto skritih, a še vedno ven štrlečih korenin in kamnov. In če je "tazadnja" do neke mere še prilagojena za absorbcijo takih udarcev...stegno ni. Začuda je nastala samo dolga praska brez večjih modric. 

Mokrica je zažarela...a se kmalu spet skrila


gaženje ;)

in gaz



od tu naprej močno leden sneg










led

prijetnih -2 :) 






Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)