Konj, Rzenik (6.2.2022)

 Končno je uspelo! 2x sem že imel razpisan ta pohod za PD Sežana. Prvič je odpadlo zaradi pol metra novega snega 2 dni prej, lani zaradi korone. Tokrat tura...skoraj ne bi bila zimska. Na koncu je vseeno bilo vsaj nekaj od hoje z derezami in "zimskimi delavnicami". 

7 se nas zbere na standardnem mestu, na stari avtobusni postaji v Sežani, še en avto pa diretno na izhodišče. 11 torej skupaj. Pot sem si dodobra ogledal par dni prej in tako čisto po šolsko in "lege artis" izvedel ogledno turo. Stvar je dejansko bila precej koristna glede informacij o razmerah. 

Tistega listja je bilo še dovolj za gaženje ;) Še posebej pri sestopu je bilo kar zanimivo doživetje. Glavna stvar, na katero je potrebno biti pozoren pod mejo snega pa so še vedno ledene plošče, pogosto skrite pod listjem. 

Dereze nataknemo malo pod razgledno skalo. Gor bi šlo tudi brez...dol pa bistveno težje. Pri planini postane malo vetrovno a se veter spet umiri vse do vrha Konja. Za Kraševce, vajene burje, bi pač težko rekel kaj o "močnem vetru" :) 

Na poti nazaj, tik pod Konjem, pa ravno idealen prostor za malico. Sonce in popolno brezvetrje (po kraško ;) Marko, naš novi vodnik (čeprav si upam trditi, da danes z naskokom najbolj izkušen) skuha kavo. Tokrat mi je skoraj žal, da je ne pijem...se je pa toliko bolj prilegel na snegu ohlajeni Kozel :) Pa domače klobase :) In razna peciva. Na teh pohodih ima običjano pač vsak malo več hrane, kot jo dejansko porabi. 

Sledi vzpon na Rzenik. Ker je snega malo, rušje močno kuka ven in zna tudi otežiti kakšen korak. Tako, da je najbolj pametno gor kar po uhojeni, sicer V poti. Spost pa po Z poti. Seveda spet približno...a skoraj točno tam, kjer sem šel gor v sredo. Tu je par primernih mest za zimske delavnice: ustavljanje s cepinom, iskanje zasutega...pri slednji je sicer malo zagodila ena žolna. Priznam...to se NE BI smelo zgoditi. Res da trenutno ni nikakršne nevarnosti plazov, a vendar...

Sestop je bil, bolj kot hiter, previden. Pa vseeno je nekaj "tazadnjih" preizkušalo trdoto tal. Še enkrat - ledene plošče pod listjem! Zaključek pa tako, kot se spodobi - z analizo ture. Kje drugje, kot pri Jurju. 

Mokrica v jutranjem soncu

strmo navzgor



opremljanje

planina Rzenik


pa smo na Konju...dobesedno :) 



gorska kava



Rzenik. Mirjamin Bojana sta se nekje skrili...

veselje v listju

analiza ture kot se spodobi







Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)