Kulturni dan na Zelenjaku in Palcu

 Že prejšnji vikend sem se spogledoval s temi konci. Pa morda s smučanjem. Poetu v čast in slavo pa danes tudi zares obiščemo te konce :) "Še kdo za Palec in Zelenjak?" Domen se javi s tem namenom, Jelena pa bolj za tisto Valentinio varianto...štruklji na Zelenici in še malo sprehoda. Kakorkoli že, izbire je tu okoli precej. 

Štart je bil bolj pozen. Na Ljubelju prostora za parkiranje ne več ravno v izobilju, a ravno dovolj. Veliko pešakov, veliko smučarjev, pa skupinice tečajnikov. Še kakšne sanke je bilo opaziti. Kasneje pri sestopu še več. Do Zelenice brez posebnosti, v senci še sveže, nekaj rahle sapice (res rahle, v primerjavi s tem, kar se sledilo kasneje). Precej ljudi na poti gor, nekateri že dol. 

Z Domnom hitro potegneva naprej proti dolini Suhega rušja. Na strmem delu pred vhodom v dolino sonce že močno greje, na samem vstopu pa veter začne nakazovati, kaj bo sledilo. Višje kot sva bila v Žlebu, bolj je vleklo. Tik pod vznožjem Zelenjaka (2024m) je sicer bilo nekaj zavetja. Gor udariva po grapici malo desno od poti...a je bila bolj slabo zalita. Eden je ravno šel pred nama gor. Za dol pa ni bila primerna, oz je šlo veliko lepše po "standardni" poti. V tem delu skoraj povsem kopni in z derezami in cepinom je zgledalo skoraj kot drytooling ;) Aja, zadnji grebenček na vrh, torej tistih cca 10m je bil daleč najbolj vetroven del danes. 

Po Zelenjaku je sledil še Palec (2026m). Ta je bolj zalit. Tisto strmo pobočje, ki ga je potrebno prečit je povsem zasneženo in tudi večji del klanca navzgor. Skoraj kopen je čisto zadnji del, kjer gre pot malo na S stran, malo po grebenu, a tu je tehnično lažje. Na vrhu skoraj brezvetrje. Zanimivo...na zadnjem obisku te dvojice vrhov je bila precej podobna zgodba. Pri sestopu se je že poznala bolj pozna ura in precej ojužena površina. 

Dejansko sva bila med zadnjimi danes, ko sva sestopala čez Suho rušje. Čisto zadnja tudi ne, par jih je šlo še gor. So pa danes tu prevladovali smučarji. Nekaj odprav je bilo tudi proti Y, a glede na videno bi rekel, da razmere na najboljše. Trojica je sestopala po sdodnjem delu Y-na. Načelona tu ne greš dol...razen...če ne prideš gor. 

Nežnejši del "odprave" se je med tem očitno že malo dolgočasil. Štruklji, sprehod na Triangel in vse ženske debate...očitno niso več zapolnile vmesnega časa ;) Zato tudi sestopita proti avtu malo prej. Mi2 pa si na Zelenici razdeliva še zadnji (polovično) porcijo štrukljev. Vsaj pir je bil še merjen v celotah :)

Še enkrat, vsa čast poetu, ki je zrihtal prost dan na - tako čudovit dan!







dolina Suhega rušja, na sredini Zelenjak, levo Vrtača, desno Palec


proti Zelenjaku...preden je začelo vleči...




drytooling ;) 



in še na Palec

Vrtača z Y








Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)