Montaž čez Findeneggov ozebnik (24.7.2022)

 Zahodni Julijci so mi malo manj poznano področje, saj kaj veliko tu še nisem hodil. Razen Viša...pravzaprav nič. Je le rahlo odročno za dnevno turo. Pa nikoli nisem imel tu terena ;) Kakorkoli, tokrat je bil v planu Montaž. In ker se že zapeljemo tako daleč...mogoče še Špik hude police...

Montaž, oz Špik nad policami je z 2753m 2. najvišji v Julijskih Alpah. Gor vodita 2 označeni poti. Meni je bila že takoj iz opisa (kar se je seveda tudi potem potrdilo) bolj všeč tista "prava" plezalna, nič varovana čez Findeneggov ozebnik. Naravni prehod na vrh, brez potrebe po veliki količini železja. 

Najprej vzpon iz Pecola mimo koče Brazza čez travnata pobočja, ki so bila ob zgodnji uri še v senci, vse do sedla, kjer je razcep obeh poti. Nekaj pavze ob tem, ko se je kozliček pasel, oz bolj natančno, lizal skale, čisto blizu nas. Še par besed s četverico, ki se je prav tako tu odločila za pavzo tu ter nadaljujemo v smeri ozebnika. Prvi del je bolj ko ne prečenje proti bivaku Suringer, malo pred njim pa se vzpnemo strmo gor v ozebnik.

Pot skozi ozebnik je zelo lepo, ne pretežko plezanje. En detajlček je mogoče malo bolj začinjen. Seveda je pot primerna za izkušene, ki so v takem svetu suvereni, varovanja ni nobenega. Večja težava pa je pošodranost in treba je biti zelo pazljiv, če je kdo spodaj. Italijanska dvojica pred name je večkrat spustila kaj dol. Enkrat smo se, skupaj z Avstrijcema, ki sta nas v tistem trenutku prehitela, pošteno stisnili k steni, ko so švigali protektili par 10cm stran. Za nami je bila še 10 članska slovenska skupina, ki pa je počakala z malico pri bivaku in vstopila v ozebnik, ko smo bili že ven. Za dol te poti res ne bi svetoval. 

Na vrhu smo bili skoraj samo naši. Že prej omenjeni četverica in deseterica, pa še zamejski Slovenec, ki živi v Avstriji in dela v Italiji. Razgled je bil tako tako, Viš se je skrival v oblakih, proti Kaninu tudi ni bilo več tako čisto kot zjutraj. Saj za popoldne so bile tko ali tako napovedane padavine.

Sestop po Pipanovi. Lojtrica je nova, zamenjana ravno pred kratkim. Menda je bolj fiksna, kot je bila stara. Ne vem, po tisti nisem nikoli šel. Je pa spodaj ošitno dodan povsem nov del lestve, ki je povsem fiksen. Kamenje pa tudi tu leti vse povprek. Preden se podamo v lestev, tam je takrat bilo 5 planincev, je mlad kozliček opozoril nase kot bombnik. Verjetno je zletelo dol več materiala, kot je bila njegova teža. Tudi, ko smo ravno prihajali ven iz lestve, so leteli dol projektili.

Špik Hude police smo izpustili. Oblaki so do razcepa poti že malo bolj zrasli. A očitno je šlo za podoben fenomen, kot prejšji teden...kasneje so se spet umaknili. Nižje spodaj je že prav pošteno žgalo sonce. Osvežitev v Rabeljskem jezeru je še kako prav prišla. In tudi tu je opazna suša ter skopa zima...tako nizkega vodostaja še nisem videl. 

jutro na Pecolu

Kanin

je nabiral minerale :)

dokler mu ni bilo dovolj



nad sedlom

Zabuš

ozebnik



po izstopu še malo grebena

vrh

tu bo šel sestop

Pecol in Kanin



nova lestev












Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mang(a)rt po Via Italiana (27.8.2023)

Grintovec (18.2.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)