Možje in Palec (26.7.2024)

 Možje so 3 skalnati stolpi (po nekaterih podatkih 4) pa še kup manjših stolpičev, ki se dvigajo nad Zelenico v grebenu, ki se iz Ljubeljščice nadaljuje proti Palcu. ZZ brezpotje (resnici na ljubo - že kar uhojena neoznačena pot), ki na enem delu (ali večih) terja uporabo vrvi. 

Že v ponedeljek sem rekel, da grem v petek ob 13 iz šihta. Ker imam tako ali tako preveč ur in ni ravno kratka pošihtna... Ampak baje pri teh stvareh vedno poseže vmes tisti Murphy...tudi tokrat...ena bolniška in časovnica se podre. 14.20 končno štartam, v Tržiču poberem Majo in par minut čez 3 hodiva. Seveda ne po žgočem soncu servisne ceste, pač pa v senci "zgornje" poti. Kljub vročemu dnevu kar znosno.

"To si me teral" pravi Maja po 1h05 na vrhu Ljubeljščice/Triangla. Seveda, alpiniste (ok, pripravnike) je treba terat, saj se že med sabo preganjajo, kdo bo imel hujši tempo 😆 Je pa ta del skoraj "nujno zlo", sedaj se začenja zabava 😁

Lepo poplezavanje v na trenutke odlični, drugič spet povsem razbiti skali. Na vrh prvega Moža je predvsem slednja. Tisti zadnji kamin pod vrhom ne bi bil nič takega...ob boljši skali. Je pa sestop zanimiv. Malo desno dol pod mostičkom in skozi skalno špranjo. Ta del res ni za preveč rejene. Ali pa za klavstrofobične 😅 No...za te skupine še vedno obstaja opcija abzajla. 

Drugi Mož je nekako dvoglavi. Čezenj poteka kratek, a oster raz. Za razliko od prej je tu močno izpostavljeno, a skala odlična. Kaj je komu lažje oz težje, se odloči vsak sam. Meni je ta del čudovit. Drugi Mož se konča z (obveznim) abzajlom. Ok, baje obstajajo sicer neke variante naokoli. A je tako verjetno varneje in hitreje. Navsezadnje je sidrišče tam reeees varno. Ene 4-5 klinov in preplet kakih 8 prusikov😆 30m štrika je dovolj, manj kot to pa ne. 

Na tretjega Moža vodi strm skalni skok. Približno take višine, ali malo več, kot prejšnji abzajl. Torej kakih 15m. Morda je kakšen detajlček več kot II. Saj za Može tako ali tako menda velja ocena II-III. Sestop na drugo stran je lažji. Razen čisto prvi del, 2-3m, kjer je gladka poševna polica s precej malo stopi in oprimki. Še najboljši oprimki so rob police.

V nadaljevanju proti Palcu je lažje. Načeloma. A je parkrat skala tako zelo razbita, da je bilo vsaj meni bolj zoprno kot kateri koli del Mož. Pot je  dobro sledljiva...vendar nama 2x uspe...najt neko "novo varianto"🙈 Ki je bila v resnici težja. Pa še kakih 10-15min je šlo po zlu v vsakem takem primeru. Nič hudega sicer...če se ne bi že počasi večerilo. Tako da na koncu prideva na Palec skoraj na sončni zahod. Povsem nenadejano. Seveda si na vrhu vzameva nekaj časa. Pa za analizo ture na Zelenici tudi . Že kar dolgo nisem bil nazaj pri avtu na pošihtni šele ob 10. Ampak jutri je tako ali tako vikend. Aja...jutri je delovna sobota...🙈


tja gor

Vrtača


prvi Mož

stranski rogelj


zabava se začne


"pot" gor


kamin na prvega Moža

in prihod na vrh

spust skozi to okno

tesno je

še vedno tesno

na 2. Moža

Begunjščica in Zelenica


izpostavljen raz, gremo po levi

srečno, Kekec ;) 

abzajla je več kot 10 a manj kot 15m. Baje...s 50m štrikom pač težko zmeriš ;) 

na 3. moža

in sestop na drugo stran



nadaljevanje proti Palcu

Možje zadaj


še malo poplezavanja

in še malo...ta del je povsem brez potrebe, saj so čez greben lažji prehodi

pogled na prehojeno

prihod na vrh


Vrtača in Zelenjak








Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Grintovec (18.2.2024)

Nanos po Modrasovi (6.4.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)