Mrzli vrh, Ledinski vrh (13.7.2024)

 Tokrat Valentina določi, da greva nekam na Savinjsko. Bolj specifično - pogledat, kako kaže s tanovo kočo na Okrešlju. Aja, pa obvezno še Savinjsko sedlo. In v teh danih okvirjih moram nekaj skombinirat. Hm...zakaj pa ne Rinke? Iz Savinjskega sedla gor, dol pa čez Turski žleb. Ali morda...še Tursko zdraven in sestop na Kamniško sedlo? No...bomo videli, kako bo.

Ene 20 do 8 sva v Logarski. Ob vsesplošnem divjem ropanju na izhodiščih, sploh na območju zahodne Gorenjske, se tu še vedno ohranja do planincev prijazen režim parkiranja. Zgornje parkirišče, pri krožnem prometu je že skoraj polno. No ja...bilo bi še kar nekaj prostora, če bi ljudje znali parkirat. Ne pa, da so pogosti prizori, ko je od enega do drugega vozila vmes dober meter prostora 😡

Rinka ima kar malo vode ob nadpovprečno namočenih mesecih zadnje čase. Do Okrešlja je vroče in soparno. Višje gor, sploh od razcepa za Turski žleb pa že prijetneje. Temperatura je bolj sveža, malo je  sapice. Na Savinjskem sedlu (1999) za malico celo že iščeva zavetje.

Do takrat so Rinke bolj ko ne že izven opcij, saj se hitro zapira, veter pa je "vlažen". Tako da se potem odločiva samo za Ledinski vrh (2108). A ker sva že tu, skočim še na Mrzli vrh (2094), ki je čisto zraven. Večino časa je čisto lepo poplezavanje, nič težjega, vse do zadnjega vzpona, kakih 30m. Tu so stvari bolj komplicirane. Direktno pod grebenom je polička, ki zgleda pripelje na vrh, a je fajn izpostavljena. Malo spusta in bolj po levi je tehnično lažje. Vsaj za gor. Dol pa...kar muka. Izjemno razbito in pošodrano. Verjetno zgledam kot Belgijci, ki stopajo čez Žmavčarje😅 Je pa z vrha lep razgled.

Naprej prot Jezerskemu sedlu (2034) je bolj vetrovno, še najbolj pr vznožju Ledinskega vrha, v tistem sedlu, kjer se odcepi pot za Babo. Na Ledinskem vrhu se ne zadržujeva, malo piha pa še popolnoma ga je okupirala skupina Hrvatov. Tako da hitro sestopiva do razcepa za Mrzlo goro, kjer je zadnja pavza. Ravno hmeljevo kapljico še spijeva, ko začnejo neke druge kapljice😆 Dež je rahel, občutek imam, da bi bil pod palerino bolj moker zaradi švica. A postopoma se stopnjuje. Prej planiran postanek na Okrešlju odpade, fajn, če sva v takem čim prej dol. A pada vedno bolj, še najbolj pri prečenju Savinje nad slapom. Do avta potem celo malo poneha. Hja...to danes definitivno ni bilo napovedano. Ampak se bo zgleda treba navadit vremenske napovedi jemat bolj z rezervo...

Rinka

po poti

osvežitev :)


pogled iz Okrešlja proti Rinkam


poličke, zadaj Turski žleb

pogled v Turski žleb

čez snežišče

proti Savinjskemu sedlu




ob poti

Mrzli vrh. Vrh se v resnici od tu ne vidi

pogled v Avstrijo

naša četica koraka ;) 

proti Mrzlemu vrhu

pogled nazaj na Savinjsko sedlo

Mrzla gora

Rinke

Storžek


Mrzli vrh. Verjetno gre tudi po polički od desne proti sredini. Bolj po levi je tehnično lažje, a izjemno razbito

nekdo je pozabil

mesno zelenjavno ;) 

Ledinski vrh

tisti podor zgleda kot krvava rana

Koroška Baba

čin :) 





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Grintovec (18.2.2024)

Nanos po Modrasovi (6.4.2024)

Begunjščica skozi Y (25.1.2024)